Ανεβάζει τον πήχη των φετινών επενδύσεών του o όμιλος Quest, παράλληλα με την αύξηση των εσόδων του από την μια χρήση στην άλλη.

Η αρχή έγινε για το 2023 το περασμένο Μάιο με την εξαγορά της Έπαφος στην πληροφορική και η συνέχεια δίνεται με την υπόθεση της νο1 εγχώριας αλυσίδας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών Κωτσόβολος, χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα οδηγηθεί και αυτή σε ένα ακόμα deal για τον Θεόδωρο Φέσσα και τους συνεργάτες του.

Θα είναι το μεγαλύτερο μάλιστα από όσα θα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αν κι εφόσον ολοκληρωθεί…

Θεόδωρος Φέσσας

Όπως αναφέρθηκε και χθες, μετά από το πέρας της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου από τα στελέχη της διοίκησης, η Quest έχει επιλεγεί στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά της υπό πώληση από την βρετανική Currys ελληνικής θυγατρικής της, μελετά τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, τα αξιολογεί και εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής μιας δεσμευτικής πλέον προσφοράς.

Για να προχωρήσει όμως σε ένα τέτοιο βήμα, θα πρέπει πρώτα να κάνει μια προσεκτική αποτίμηση της αξίας που πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της Κωτσόβολος.

Μέσα στον επόμενο μήνα, πιθανόν, σύμφωνα με όσα τόνισε ο CEO του ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργατζής, θα υπάρξει μια πιο αποκρυσταλλωμένη εικόνα, με την προοπτική να φτάσει στο τέλος της η «κούρσα» των υποψηφίων μνηστήρων της Κωτσόβολος έως την εκπνοή του τρέχοντος έτους:

«Συμμετέχουμε σε μια κλειστή διαδικασία, δεν είναι δημόσια, άρα δεν μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή περισσότερα. Δεν είναι αποσαφηνισμένο ακόμα το πότε θα ξέρουμε τις εξελίξεις».

Η προσάρτηση της Κωτσόβολος στο άρμα της Quest θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου των φυσικών καταστημάτων της στο retail, με ότι αυτό θα σημαίνει για την παρουσία της στην αγορά.

«Μεγαλύτερο αποτύπωμα στην πληροφορική»

Μεγάλο βάρος δίνεται ωστόσο και στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, στον οποίο ο όμιλος Quest επιδιώκει κατά τον κ. Γεωργατζή «να διευρύνει το αποτύπωμά του» και δεν αποκλείει σύντομα μια νέα εξαγορά στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής του, εταιρείας με ανάλογα χαρακτηριστικά με τις Έπαφος και Intelli Solutions.

Χαρακτήρισε ένα παραδοσιακό τομέα για τις δραστηριότητες της Quest αυτόν του ΙΤ, με πολλές ευκαιρίες για έργα υψηλής κερδοφορίας τα προσεχή χρόνια, είτε για τον δημόσιο τομέα χρηματοδοτούμενα από το RRF, είτε από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, με «ναυαρχίδα» την Uni Systems, το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο της οποίας ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη θυγατρική προσβλέπει σε έσοδα άνω των 190 εκατ. ευρώ για το 2023 (με τη δραστηριότητα να καταγράφει αύξηση 20,5% στο πρώτο εξάμηνο), με στόχο το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2026. Η ρευστότητα της Quest θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Για το 2023 είχαν προϋπολογισθεί νέες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, κατευθυνόμενες προς τον τομέα των υποδομών για τις ταχυμεταφορές (ACS), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την εξαγορά ή την κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πιο εξειδικευμένες περιοχές του κλάδου της πληροφορικής και για την δημιουργία νέων καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Μια πιθανή εξαγορά της Κωτσόβολος όμως θα αλλάξει τελείως τα μεγέθη…

Το πενταετές business plan του ομίλου Quest προβλέπει συνολικές επενδύσεις έως και 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. προηγήθηκαν αυτές για το νέο logistics hub 42 εκατ. ευρώ της ACS και το νέο κέντρο logistics της Info Quest), με προοπτική εσόδων μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ- 2 δισ. ευρώ, με ρεκόρ EBITDA.

Πάνω από 50 εκατ. η ΓΕΔ

Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για τις επιδόσεις της ΓΕ Δημητρίου. Στο call conference για το εξάμηνο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Quest έκανε μνεία στη συνεισφορά της νέας θυγατρικής στον κλάδο των λευκών οικιακών συσκευών (με «αιχμή του δόρατος» τα κλιματιστικά Toyotomi) στη διψήφια αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών στο πρώτο μισό της χρονιάς (544 εκατ. ευρώ/ +13,6%, EBITDA 39 εκατ. ευρώ/+13%) και στην ώθηση που έδωσαν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών ψυγείων και αιρ κοντίσιον, με πρόβλεψη για ετήσιες πωλήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό, σε συνάρτηση και με την παρουσία της Clima Quest στην «ομάδα», η οποία αντιπροσωπεύει τα δημοφιλή, επίσης, κλιματιστικά Gree.

Στην Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε. Δημητρίου, FoQus, Έπαφος) βέβαια παρά την διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+13,2%), τα νούμερα της Apple και την επέκταση στην Ρουμανία με την Xiaomi, τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,5%), σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (Euribor) και του επιτοκίου βάσης, των αποσβέσεων και του μεταφορικού κόστους. (Σε ερώτηση για πιθανή άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25% η απάντηση είναι ότι προκύπτει επιβάρυνση 650.000 ευρώ).

Στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier) σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (+9%), ρυθμός ανάπτυξης που ακολουθεί αυτήν του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ στην παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) έπεσαν (-4,5%) λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας.

Απόστολος Γεωργατζής

«Η επόμενη χρονιά πιστεύουμε θα είναι καλύτερη σε κερδοφορία. Όλοι σχεδόν οι τομείς παρουσίασαν ανάπτυξη φέτος. Όλο το 2023 θα κινηθεί θετικά, σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του πρώτου εξαμήνου σε έσοδα και EBITDA. Η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου μας επιτρέπει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το επενδυτικό μας πλάνο», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα η διοίκηση, με τον CFO και αν. CEO Μάρκο Μπιτσάκο και τον Investor Relations Manager Αλέξανδρο Ρούστα να δίνουν το παρών στην ενημέρωση των αναλυτών, πλην του CEO Απόστολου Γεωργατζή.

Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -1,1% και τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,2%).
Υπογραμμίσθηκε ότι τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και αντιστροφές παλαιών προβλέψεων 1,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη και αντιστροφές προβλέψεων, τα κέρδη προ φόρων στο πρώτου εξαμήνου 2023 είναι βελτιωμένα περισσότερο από 8% σε σχέση με πέρσι.

Διαβάστε ακόμη

Κακοκαιρία Daniel: Σβήστηκε από τον χάρτη η Θεσσαλία – Στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – Εκκενώθηκαν χωριά (vids)

Ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό: Στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης

Οι τιμές των προϊόντων και το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ