Συζητείται σήμερα στο Πρωτοδικείο Αιγίου, η αίτηση εξυγίανσης της Καλλιμάνης μέσω της οποίας, αν εγκριθεί το σχέδιο, θα περάσει στην τουρκική Dardanel Onentas. Αυτό θεωρείται το καθοριστικό βήμα  για να περάσει στην «επόμενη μέρα» η εταιρεία Καλλιμάνης Α.Ε..  Η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί  όπως αποκάλυψε το newmoney, στις 30 Νοεμβρίου και έχει ήδη υπογραφεί από τους πιστωτές της εταιρείας σε ποσοστό 78,22% επί του συνόλου των απαιτήσεων, καθώς και σε ποσοστό 92,59% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων, καθώς και ποσοστό 6,26% που αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου και ποσοστό 4,57% που αφορά στην τεκμαιρόμενη συναίνεση του ΕΦΚΑ.

Έτσι, συνολικά οι συναινούντες στην συμφωνία εξυγίανσης πιστωτές, εκπροσωπούν ποσοστό 89,05% επί του συνόλου των απαιτήσεων της επιχείρησης καθώς και ποσοστό 100% επί των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων.

Η εξαγορά της Καλλιμάνης ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στα σχοινιά, δίνοντας αγώνα για να αποφύγει την πτώχευση.

Το «τρύπιο σωσίβιο» της Pillarstone

Και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης που έγινε προ τριετίας όταν μετά από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, το 2018 συμφωνήθηκε να περάσει στα χέρια της Pillarstone της ευρωπαϊκής πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, του αμερικανικού mega fund KKR.

Ωστόσο η αιφνίδια αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα άφησε εκτεθειμένη την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η Καλλιμάνης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική κρίση και διάφοροι άλλοι παράγοντες οδήγησαν την εταιρεία στο «κόκκινο», με συνέπεια να αναζητείται έκτοτε στρατηγικός επενδυτής.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, ο τζίρος της ανέκαμψε στα 2,87 εκατ. ευρώ από μόλις 1,1 εκατ΄. το 2019, -όταν το 2016 οι πωλήσεις της ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ-, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιές 5.075.000 ευρώ, έναντι 7.432.000 ευρώ το 2019 και τις ζημιές εις νέο να ανέρχονται σε 77.620.000 ευρώ.

Παράλληλα, το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται 77,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65,2 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια.

Στην κούρσα διεκδίκησης της Καλλιμάνης, πριν έναν χρόνο, έδωσαν το «παρών» το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο την καλύτερη προσφορά έδωσε η τουρκική Dardanel Onentas.

Η είσοδος της τουρκικής Dardanel

Η εταιρεία της επιχειρηματικής οικογένειας Ονούν, με έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ισχυρό παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών.

Στη συμφωνία με τις τράπεζες εξασφάλισε γενναίο κούρεμα, της τάξης του 90%, καθώς πλήρωσε περί τα 6 εκατ. ευρώ για χρέη 65,2 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε επενδύσεις για την επανεκκίνηση της ιστορικής ελληνικής εταιρείας και να διατηρήσει το προσωπικό της.

Η πρόθεση της διοίκησης της Dardanel, όπως έχει εκφραστεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει στο δυνατό εμπορικό σήμα της με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται και άλλες επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας και ενίσχυσης της προιοντικής γκάμας με νέες υποκατηγορίες αλιευμάτων εντός και εκτός ψυγείου.
Τους προηγούμενους μήνες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και το διακανονισμό των δανειακών της υποχρεώσεων ενώ στις 31/8/2021 υπογράφτηκε σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των επιχειρηματικών απαιτήσεων των τραπεζών προς τον νέο επενδυτή.

Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου: Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του γίγαντα των ακινήτων Deutsche Wohnen

Οι τρεις άγνωστοι υποψήφιοι της ΕΧΑΕ, τα 54 ακίνητα της Μονής Εμμαούς και οι νέες εισαγωγές Φουρλή και Στασινόπουλου στο Χρηματιστήριο 

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν