search icon

Επιχειρήσεις

Παπαλεξόπουλος: Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ μπαίνει δυναμικά στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών ΑΙ

Την ίδια ώρα συνεχίζει να υπεραποδίδει οικονομικά και στο β’ τρίμηνο με φόντο την αυξημένη ζήτηση σε όλες τις αγορές – Το σχέδιο και οι προοπτικές για φέτος – Τι ειπώθηκε κατά τη ΓΣ των μετόχων χθες

Ποιος είπε ότι μία παραδοσιακή βιομηχανία δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο τεχνολογική εταιρεία δημιουργώντας λύσεις, εφαρμογές και λογισμικό που εμπλέκει μάλιστα την τεχνητή νοημοσύνη με τη βιομηχανική παραγωγή;

Πλέον ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ το πράττει με τη διοίκηση του χθες να γνωστοποιεί στους μετόχους, κατά τη διάρκεια της ΓΣ, την έναρξη λειτουργίας της θυγατρικής CementAI με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μία κίνηση που πλέον ανοίγει τη βεντάλια δραστηριότητας του Ομίλου δίδοντας παράλληλα το στίγμα για τη νέα εποχή που ανατέλλει, ανεξαρτήτως των οικονομικών υπεραποδόσεων που έχει ο Όμιλος από το core business του που, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα συνεχιστούν και το 2023.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, η νεοσυσταθείσα εταιρεία ουσιαστικά «πατάει» πάνω στην τεχνολογία που δημιούργησε «inhouse» ο Τιτάνας τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να προβλέψει τυχόν αστοχίες δικών του βαρέων μηχανημάτων στην αλυσίδα της παραγωγής προλαβαίνοντας σοβαρές ζημιές μέσω της προληπτικής συντήρησης. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ολόκληρο σύστημα που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανιστικής υπολογιστικής από ανθρώπους της τσιμεντοβιομηχανίας, μηχανικούς, προγραμματιστές και «τσιμεντάδες», ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα. Γεγονός που έκανε τη διοίκηση του Ομίλου να σκεφτεί την εμπορική αξιοποίηση του ως προσφορά υπηρεσίας σε άλλες βιομηχανίες, ανταγωνιστικές και μη.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η «cementAI» έχει ήδη τους πρώτους πελάτες, οι οποίοι βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική, τη Λατ. Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Η νέα δραστηριότητα δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό αλλά και τις προτεραιότητες που είχε θέσει προ ετών ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης αλλά και του «πράσινου» μετασχηματισμού ανοίγοντας παράλληλα την «πόρτα» της συνεργασίας με νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων.

Από τη χθεσινή ΓΣ των μετόχων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο. Από αριστερά: Μαρσέλ Κομπούζ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Μιχάλης Κολακίδης

Η ΓΣ

Κατά τα άλλα η χθεσινή Γενική Συνέλευση, στην οποία υπήρξε απαρτία σε ποσοστό 70,28%, είχε και έναν συμβολικό χαρακτήρα καθώς επικύρωσε τυπικά και την τοποθέτηση του κ. Μαρσέλ Κομπούς στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, του πρώτου στελέχους εκτός της οικογένειας των βασικών μετόχων που πλέον λαμβάνει τα ηνία, αλλά και των λοιπών διοικητικών ανακατατάξεων.

«Η βασική οικογένεια των μετόχων παραμένει προσηλωμένη στον Όμιλο στηρίζοντας πλήρως τον Μαρσέλ και την ομάδα διοίκησης ενώ συνεργάζεται στενά με το ΔΣ για τη διασφάλιση της επικερδούς ανάπτυξης παραμένοντας, ωστόσο, πιστή στις αξίες της», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος ο οποίος πλέον περιορίζεται στη θέση του μη εκτελεστικού Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική και τις προοπτικές του Ομίλου το μήνυμα που εξέπεμψαν τόσο ο κ. Παπαλεξόπουλος όσο και ο κ. Κομπούζ με τον οικονομικό διευθυντή του Ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης ήταν κάτι παραπάνω από ευοίωνο.

Ο κ. Μαρσέλ Κομπούζ είναι ο πρώτος Πρόεδρος της εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που δεν είναι μέλος της οικογένειας των βασικών μετόχων

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις μελλοντικές ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή θέση για βιώσιμη και επικερδή ανάπτυξης προς όφελος των μετόχων και των ενδιαφερόμενων μερών», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος τονίζοντας λίγο νωρίτερα πως οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάζει και το 2023 ο Όμιλος είναι:

-η απαλλαγή απ’ τις εκπομπές ρύπων

-η ψηφιοποίηση

-η καινοτομία με γνώμονα τον πελάτη

-η ανάπτυξη ταλέντων

-η υγεία και η ασφάλεια

-η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών

-η διαχείριση των κινδύνων.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρσέλ Κομπούζ παρουσίασε την εξέλιξη του μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο ψηφιοποίησης όσο και στροφής σε πιο «πράσινα» προϊόντα τσιμέντου εκτιμώντας μάλιστα πως τα τελευταία «ως τα μέσα της δεκαετίας» θα έχουν φθάσει το 60% επί του συνόλου της παραγωγής του Ομίλου.

Ο κ. Κολακίδης πάλι εστίασε στις οικονομικές επιδόσεις σκιαγραφώντας τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ για την τσιμεντοβιομηχανία.

Απέδωσε δε τα καλά αποτελέσματα του 2022 και του α’ τριμήνου φέτος, που ανακοινώθηκαν προχθές, στους σταθερούς όγκους παραγωγής, τις «επιτυχείς», όπως χαρακτήρισε, «τιμολογιακές επιδόσεις» και στις δράσεις ενεργειακής απόδοσης «που συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους ενέργειας και συνολικά του κόστους παραγωγής και μεταφορών».

Δυναμικό και το β’ τρίμηνο

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της διοίκησης για τη φετινή χρονιά ο κ. Κολακίδης υπογράμμισε πως οι τάσεις που καταγράφηκαν το 2022 συνεχίζονται και στο β’ τρίμηνο φέτος. «Έχουμε θετική προοπτική για το έτος δεδομένων των υποστηρικτικών επιπέδων ζήτησης, των αυστηρών όρων τιμολόγησης στις βασικές αγορές και περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων με την ολοκλήρωση των επενδύσεων μας», σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές ο ίδιος σημείωσε: «Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ιδίως στις Περιφέρειες που δραστηριοποιούμαστε. Τα χαμηλά αποθέματα στο τομέα της στέγης και η ζήτηση για πολυκατοικίες καλύπτουν τη μείωση των μονοκατοικιών. Αναμένουμε αύξηση των μη οικιστικών κατασκευών, με δεδομένο ότι οι δαπάνες για υποδομές αυξάνονται με τα οφέλη απ’ το πρόγραμμα IIJA (σσ Infrastructure Investment and Jobs Act) να καθίστανται πιο ορατά στο πρόγραμμα ‘Ορίζοντας 2023’.

Η Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική τάση των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα την ευρωστία της τουριστικής βιομηχανίας, την επιτάχυνση της απορρόφησης της χρηματοδότησης απ’ την ΕΕ και την αύξηση του όγκου των μεγάλων έργων υποδομής.

Η περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης έχει σταθερές προοπτικές και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους πελάτες μας μέσω του μοναδικού εκτεταμένου περιφερειακού μας δικτύου

Η Τουρκία οι αυξημένοι όγκοι αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανάγκες που προκύπτουν μετά τις τρομερές επιπτώσεις του σεισμού

Στην Αίγυπτο αναμένουμε πως η κατανάλωση τσιμέντου θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον, ωστόσο τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας παραμένουν μακροπρόθεσμα θετικά».

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Ο στόχος για μείωση των NPLs κατά 3,1 δισ. ευρώ έως το 2025 και το «καμπανάκι» της ΤτΕ

Ο απόηχος του «ντιμπέι» και ο «δεν χαιρετάω» αρχηγός, τα σχέδια της Εθνικής για placement, η κληρονομιά Φέσσα-Δοξιάδη και η UBS στην Αθήνα για τις εκλογές

Γιατί δεν… «τραβούν» παλιές και νέες ρυθμίσεις της εφορίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version