Την πρώτη φορά που ο Peter Polydor και η εταιρεία του, η καναδική Ergo Holdings επιχείρησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, δέκα χρόνια πριν, το εγχείρημα δεν πήγε καλά. Σχεδίαζαν να χτίσουν ένα αιολικό πάρκο στην Κρήτη υλοποιώντας όλα τα στάδια της επένδυσης: Αγορά γης, απόκτηση των απαραίτητων αδειών, κατασκευή και διαχείριση του πάρκου.

«Είχαμε μπει στη διαδικασία να λάβουμε τις απαραίτητες άδειες και σχεδιάζαμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του πάρκου», περιγράφει ο Peter Polydor στο newmoney.

«Αλλά μετά υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης και ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλαξαν πολλά στις διαδικασίες για την οριστικοποίηση της επένδυσης. Όλα καθυστερούσαν. Κάτι που έπρεπε να γίνει σε έξι μήνες, έπαιρνε τρία χρόνια. Δεν γνωρίζαμε πόσος χρόνος και χρήματα θα χρειαζόταν για να ολοκληρώσουμε την επένδυση. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Έτσι καταλήξαμε να πουλήσουμε το πρότζεκτ».

Έλληνας δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε στον Καναδά και με μία επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα (έχει βραβευτεί από το Greek America Foundation’s 40 Under 40), ο Peter Polydor δεν εγκατέλειψε την ιδέα να επενδύσει στην Ελλάδα. Χάρη στην πρωτοβουλία Accelerate Greece, που ο ίδιος ξεκίνησε, γνώρισε το τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας. Το 2018 η Ergo Holdings πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση σε ελληνική εταιρεία: Στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Pulse and Opinion.

Ταλέντα και χαμηλό κόστος

«Αυτό που μας κέρδισε στην Pulse and Opinion ήταν η διοικητική ομάδα και η εξαιρετική τεχνολογία που παράγει. Η εταιρεία είχε ήδη πελάτες στο εξωτερικό και προσπαθούσε να επεκταθεί στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, κάτι που τώρα το έχει πετύχει. Tο ελληνικό οικοσύστημα startup έχει πραγματικά αναπτυχθεί. Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει στρατηγικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη μίας εταιρείας νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Το ταλέντο είναι εκεί. Το κόστος του ταλέντου είναι χαμηλότερο, το κόστος των πάντων είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα. Μπορούν να δημιουργηθούν εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Το πρόβλημα είναι πώς αυτές οι εταιρείες θα βρούνε πελάτες, όχι μόνο στη μικρή ελληνική αγορά, αλλά διεθνώς». Σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει διέξοδο η πρωτοβουλία Accelerate Greece, που ξεκίνησε ο Peter Polydor.

Προηγούμενες συμμετοχές ελληνικών εταιρειών στο Accelerate Greece

Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Hellenic Initiative, δίνει την ευκαιρία σε ελληνικές start up να μετάσχουν σε ένα πρόγραμμα «επιτάχυνσης» μίας εβδομάδας στην Καλιφόρνια. Ήδη, από τις έξι ελληνικές επιχειρήσεις που μετείχαν μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουν αναπτυχθεί και απασχολούν πλέον πάνω από 200 εργαζόμενους. Το επόμενο Accelerate Greece αναμένεται το 2024.

«Το Accelerate Greece ήταν ένα έργο για να βοηθήσω να σταματήσει το brain drain που έβλεπα στην Ελλάδα. H Ελλάδα έχει πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά μόνο 10 εκατομμύρια κατοίκους. Για να αναπτυχθεί μια εταιρεία γρήγορα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να βρει μια βάση χρηστών εκτός Ελλάδας. Κάθε χρόνο έχουμε πάνω από 100 εταιρείες που κάνουν αίτηση για το Accelerate Greece και από αυτές επιλέγουμε 3 εταιρείες για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Τις φέρνουμε σε επαφή με μέντορες και πιθανούς χρηματοδότες, ενώ παρακολουθούν workshop.

Οι πρώτοι γύροι ήταν απίστευτοι, με τεχνολογίες που κυμαίνονταν από τεχνητή νοημοσύνη έως βιοτεχνολογία». Οι ελληνικές εταιρείες βρίσκουν πλέον πιο πρόσφορο έδαφος στο εξωτερικό. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έχουν δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για τη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα -που όπως τονίζει ο Peter Polydor- άλλες χώρες προσπαθούν να μην χάσουν βαθμίδες πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Peter Polydor

«Η επενδυτική βαθμίδα έχει τεράστια σημασία. Παγκοσμίως, οι χώρες και οι εταιρείες ανησυχούν αυτήν την περίοδο μήπως υποβαθμιστούν. Οι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές μεγάλων επενδύσεων, αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Η Ελλάδα, έχοντας ολοκληρώσει αυτό το απίστευτο πρόγραμμα λιτότητας και έχοντας διορθώσει το πρόβλημα του χρέους, είναι από τις λίγες χώρες που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα έχει γίνει μια πολύ ελκυστική αγορά για τους επενδυτές.

Οι περισσότεροι επενδυτές, με τους οποίους μιλάμε για την Ελλάδα, τη βλέπουν ως ευκαιρία ανάπτυξης, τόσο στη δημόσια, όσο και στην ιδιωτική αγορά. Νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό για την Ελλάδα, εφόσον οι επενδυτές βλέπουν αποδόσεις και η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της για να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο P. Polydor ήταν μεταξύ των ομιλητών στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές για την ανάπτυξη των αμοιβαίων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών Ελλάδας – Καναδά.

Διαβάστε ακόμη 

Η Eurobank αγόρασε με €52 εκατ. από τους Άραβες το «Αθήναιον Μέλαθρον» (pics)

500.000 ευρώ για ένα στρώμα από τρίχα αλόγου – Από το υπόγειο στο Παγκράτι στις κρεβατοκάμαρες των rich & famous (pics, vid)

Πλώρη για έσοδα 20 δισ. φέτος από τον τουρισμό – Ρεκόρ όλων των εποχών για την Αθήνα (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ