Της Στεφανίας Σούκη

Υψηλές τιμές, πάνω από το μέσο όρο των κρατών μελών της Ε.Ε., πληρώνουν οι Ελληνες για τις ευρυζωνικές συνδέσεις κυρίως στην κινητή τηλεφωνία, με τον παράγοντα «φορολογία» να επιβαρύνει περαιτέρω -και σε αυτή την περίπτωση – τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) από το 2015. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, «κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, η Ελλάδα σημείωσε ελαφρώς μεγαλύτερη πρόοδο από τον μέσο όρο της ΕΕ., κατατάσσεται ωστόσο 26η στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2019», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ακρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές που πληρώνουν οι Ελληνες για δεδομένα σε κινητή, μέσω φορητών συσκευών, laptops, tablets κ.τ.λ.. «Οι τιμές στην κινητή για φωνή με δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά την Ευρώπη. Στο πακέτο που αφορά 300 δωρεάν κλήσεις και 1 GB σε data οι ελάχιστες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 8 ευρώ και 59 ευρώ με μέσο όρο στην Ε.Ε. στα 22 ευρώ, ήτοι 2 ευρώ πιο φθηνά σε σχέση με ένα χρόνο πριν». Η χώρα μας είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ, με «πρωταθλήτρια» πανευρωπαϊκά τη Βουλγαρία με 59 ευρώ.

«Οι πιο φθηνές χώρες», σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής «είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ». Τη μεγαλύτερη πτώση συνολικά, σε ποσοστό 20% σε ετήσια βάση καταγράφει η Επιτροπή πανευρωπαϊκά για τα πακέτα που περιλαμβάνουν περισσότερα δεδομένα (5GB + 100 δωρεάν κλήσεις). Από την πλευρά τους, οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν προτάξει επανειλημμένα το ζήτημα της φορολογίας (τέλος κινητής, συνδρομητικής και σταθερής) για τον καταναλωτή αλλά και το επιχειρείν καθώς και το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης δικτύων λόγω της γραφειοκρατίας και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της χώρας.

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Επιτροπής, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά την Ευρώπη και όσον αφορά τα πακέτα δεδομένων για χρήση μέσω φορητών συσκευών -laptops και tablets-, τα οποία παρουσιάζουν μείωση από 5% εως 16% από το 2016. Στα πακέτα των 5 GB (δεν περιλαμβάνεται η φωνή) οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,7 ευρώ και 42 ευρώ. Και εδώ οι τιμές στη χώρα μας είναι υψηλές, κοντά στα 26 ευρώ (17 ευρώ είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), με την Ελλάδα να τέταρτη πιο ακριβή πανευρωπαϊκά. Η πιο ακριβή είναι η Κύπρος με 43 ευρώ, ενώ οι φθηνότερες χώρες είναι η Ιταλία, η Πολωνία (κάτω από τα 5 ευρώ) και η Σουηδία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση για τη χώρα μας στον Δείκτη DESI, «με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017. Η χώρα παρουσιάζει ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων (κάλυψη 96 %, ελαφρώς μικρότερη από το 97 % της κάλυψης της ΕΕ), αλλά η διείσδυση εξακολουθεί να κινείται με αργούς ρυθμούς, καθώς ανέρχεται στο 74 % (κάτω από τον μέσο όρο του 77 % της ΕΕ). Αυτό μπορεί να συνδέεται με τις τιμές, οι οποίες παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Παρότι σημείωσε πρόοδο 13 ποσοστιαίων μονάδων, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά την κάλυψη NGA ανά νοικοκυριό, με ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου του 83 % της ΕΕ. Επιπλέον, η χώρα δεν διαθέτει σχεδόν κανένα ευρυζωνικό δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας.

Παρά την αύξηση της διείσδυσης κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών κατά 8 μονάδες, ο τρέχων αριθμός είναι 74 συνδρομές ανά 100 άτομα, κατά πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των 96 συνδρομών ανά 100 άτομα στην ΕΕ. Παρότι οι συνδρομές σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας έχουν αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 11 %, παραμένουν αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 41 % της ΕΕ.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας όσον αφορά την τεχνολογία 4G είναι καλύτερες, καθώς η κάλυψη αγγίζει το 92 %, πλησιάζοντας τον μέσο όρο του 94 % της Ε.Ε.», αναφέρει η έκθεση.