Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών θα βρεθούν το επόμενο διάστημα δύο «βαριά ονόματα» του παρελθόντος. Πρόκειται για την «Αγκριπάν – Σπύρος Δ. Παντελεημονίτης ΑΕΒΕ» και την «Ελληνικά Σωληνουργεία».

Για την Agripan ο δρόμος των ηλεκτρονικών σφυριών έχει ανοίξει εδώ και καιρό, καθώς η εταιρεία βρέθηκε στο… κενό, κουβαλώντας υπέρογκο δανεισμό και υψηλές ζημιές. Τώρα, για τις 15 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο της εταιρείας, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή πρώτης προσφοράς 2.239.366 ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο με πρόσωπα στις οδούς Μοναστηρίου, Δράμας και Βιτσίου, στη Θεσσαλονίκη (Δημοτική Κοινότητα 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης), εμβαδού 3.384,45 τ.μ., εκ των οποίων επιφάνεια 1.279,51 τ.μ. έχει κηρυχθεί υπό απαλλοτρίωση.

Εντός του οικοπέδου βρίσκονται διάφορα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 1.734,88 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.117,20 τ.μ. στο άρτιο και οικοδομήσιμο τμήμα του, τα 617,54 τ.μ. εκτός ρυμοτομίας και τα 137,46 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλεως.

Ακόμη, υφίσταται κτίσμα επιφάνειας 295 τ.μ. εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας -και εκτός σχεδίου πόλης- το οποίο είναι μισθωμένο στην εταιρεία «Καυκάς Α.Ε.» με το από 25/06/2013 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για διάστημα μέχρι 26/06/2025, με καταβαλλόμενο μηνιαίο μίσθωμα 7.000 ευρώ πλέον χαρτοσήμου.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από την εξωτερική αυτοψία, τα δύο από τα κτίσματα τουλάχιστον χρησιμοποιούνται ως κατάστημα εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού / φωτιστικών, ενώ τα υπόλοιπα κτίσματα και υπόστεγα θεωρείται ότι έχουν βοηθητική / αποθηκευτική χρήση για την εξυπηρέτηση της
λειτουργίας της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίμησης αναφέρεται ότι «το σύνολο των κτισμάτων (νομίμως υφιστάμενα και αυθαίρετα) εντός του όλου οικοπέδου αντιμετωπίζονται ως κατεδαφιστέα, καθώς η επιφάνειά τους είναι κατά πολύ μικρότερη από την επιτρεπόμενη βάσει των ισχυόντων ορών δόμησης στην περιοχή, η δε παλαιότητα, αλλά και χωροθέτησή τους, καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση της υπολειπόμενης δόμησης και κάλυψης».

Η διαδρομή και οι «αναταράξεις»

Η Agripan είναι μια εταιρεία με μακρά ιστορία στην αγορά επαγγελματικών οχημάτων και μηχανημάτων. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε αφενός στα κινεζικά Great Wall, αφετέρου στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο συνεργασιών με μεγάλα εργοστάσια, όπως αυτό της ιαπωνικής Κubota Corporation, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, στους τομείς των γεωργικών ελκυστήρων, βιομηχανικών κινητήρων, μηχανημάτων έργων κ.ά.

Στην πορεία, ωστόσο, ούτε η Great Wall έφερε τα προσδοκόμενα, ενώ το 2018 η διανομή των μηχανημάτων της Kubota στην Ελλάδα πέρασε στην Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, έφεραν την εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι, αν και εξετάστηκαν διάφορα σενάρια για τη διάσωσή της, τελικά οδηγήθηκε σε πλειστηριασμούς ακινήτων της.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονταν περισσότερα από 13 ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γρεβενά, Ηράκλειο, Μεσσηνία κ.α. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για το 2020, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 233.442 ευρώ, ενώ οι ζημιές της χρήσης σε 6.661.135 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι συσσωρευμένες ζημιές (αποτελέσματα εις νέον) έφταναν τα 101,8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από τραπεζικά δάνεια τα 141,8 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις, «μετά την ολοκλήρωση των πλειστηριασµών στα ακίνητα της εταιρείας που είχαν δοθεί σε εγγύηση, και τη διαγραφή µέρους των δανειακών της υποχρεώσεων, σε συνδυασμό µε την τιµολόγηση µέρους των αποθεµάτων της και την είσπραξη των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεών της, η εταιρεία συνεχίζει την δραστηριότητά της».

Τα σφυριά, όμως, συνεχίστηκαν κυρίως για το οικόπεδο της Agripan στην Ιερά Οδό που φιγούραρε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το 2018, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2.889.473 ευρώ. Τελικά, το εν λόγω οικόπεδο έκτασης 3.629,45 τ.μ. που βρίσκεται στη γωνία της Ιεράς Οδού με την οδό Χαλκιδικής, άλλαξε χέρια τον Μάιο του 2022, όταν η τιμή εκκίνησης είχε μειωθεί στα 1.878.157 ευρώ και κατακυρώθηκε με 3 ευρώ παραπάνω στα 1.878.160 ευρώ.

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία»

Στις 7 Φεβρουαρίου έχει οριστεί το νέο σφυρί για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της βιομηχανίας «Ελληνικά Σωληνουργεία», που βρίσκεται στην περιοχή της Χαλκίδας. Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα ότι στον επικείμενο πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την σύνδικο πτώχευσης, ο πήχης βρίσκεται ξανά στις 803.500 ευρώ, δηλαδή «μισοτιμής» σε σχέση με την αρχική τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σφυρί χτύπησε στις 12 Ιουλίου 2023, με τιμή εκκίνησης 1.607.000 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, οπότε ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και την 1η Νοεμβρίου 2023, παρότι η τιμή πρώτης προσφοράς είχε μειωθεί στα 1.205.250 ευρώ. Βέβαια, οι πιθανότητες να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής είναι μικρές δεδομένης της παλαιότητας και της αχρησίας των μηχανημάτων επί δεκαετίες…

Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της Μηχανικής της οικογένειας Εμφιετζόγλου και η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Η μονάδα, που είχε παραγωγική ικανότητα της τάξης των 100.000 – 150.000 τόνων ετησίως, κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ευβοίας.

Η κατάσχεση του ακινήτου των 450 στρεμμάτων στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, με τις εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έγινε στις 29 Ιουλίου 2021 και ενώ βαρυνόταν με προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός πλειστηριασμός για το ακίνητο έγινε στις 30 Μαρτίου 2022, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης 6,88 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Τελικά, στο επαναληπτικό σφυρί που ακολούθησε στις 8 Ιουνίου 2022 η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5,51 εκατ. ευρώ και το ακίνητο άλλαξε χέρια στα 5.510.001 ευρώ, δηλαδή με ένα ευρώ παραπάνω.

Ωστόσο, ο μηχανολογικός εξοπλισμός εξαιρέθηκε από το «πακέτο», καθώς στις 21 Μαρτίου 2022 και μετά από προσφυγή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας διέταξε να υπάρξει ρητή μνεία στην έκθεση πλειστηριασμού ότι στα κατασχεθέντα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εντός αυτών.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η μονάδα δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο εξοπλισμός δεν συντηρείται καθόλου, ενώ πιθανόν να έχει βανδαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Επιπλέον, είναι και απαξιωμένος τεχνολογικά, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χρονολογείται από την εποχή του 1980, ενώ με δεδομένο ότι ήταν κατασκευασμένος για τις ανάγκες της συγκριμένης βιομηχανίας δύσκολα θα μπορούσε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε κάποιον άλλον χώρο. Έτσι, έκτοτε βγαίνει ξεχωριστά στο σφυρί, χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα…

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

ΥΠΕΘΟ: Ερχεται €1 δισ. τον μήνα από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας στις μικρομεσαίες

Έκδοση ΑΦΜ στα παιδιά… από τα πρώτα τους γενέθλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ