του Δημήτρη Παφίλα

Σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τους ευρωπαϊκούς επιτυγχάνει η Εlvalhalcor τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και στους όγκους των πωληθέντων προϊόντων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Ομίλου Βιοχάλκο εμφάνισε άνοδο του κύκλου εργασιών για το 2018 13,7% καθώς οι πωλήσεις ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 δισ. ευρώ. Τα δε συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 64,3 εκατ. ευρώ απο 61,3 εκατ. ευρώ το 2017. Τα προσαρσμοσμένα κέρδη Ebidta (δίχως τις επιδράσεις από την τιμή των μετάλλων) αυξήθηκαν 10% σε 142,1 εκατ. ευρώ από 129,4 εκατ. ευρώ.

Η επικράτηση αυτή της ελληνικής εταιρείας – που σημαίνει ότι κερδίζει νέα μερίδια αγοράς στην Ευρώπη – αποδίδεται από στελέχη του ομίλου Βιοχάλκο στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Αλουμίνιο η Elvalhalcor πέτυχε αύξηση του όγκου 7%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της αγοράς κινείται στο 3-4%! Στον δε τομέα του χαλκού, οι όγκοι πωλήσεων της φθάνουν το 8,8%. Η ραγδαία ανάπτυξη της ελληνική εταιρείας κινείται από τις συνεχείς επενδύσεις και την παράλληλη απουσία επενδύσεων σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το «μυστικό» της υπεροχής στην επένδυση του θερμού έλαστρου – Άλλοι 70 χιλ. τόνοι παραγωγής

Οι επενδύσεις σε μονάδες έλασης αλουμινίου και χαλκού έχουν ατονίσει για χρόνια στην Ευρώπη και τα εργοστάσια έχουν μείνει πίσω τόσο στους όγκους των παραγόμενων προϊόντων, όσο και στην ποιότητα. Η Elvalhalcor είναι σε θέση να παράγει φαρδιές σπείρες αλουμινίου (έως και 2,5 μέτρα), αλλά και μακριές πλάκες (έως 9 μέτρα) για διάφορες εφαρμογές σε μια σειρά αγορών. Με το εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες, η ελληνική εταιρεία προσφέρει τα τελικά προϊόντα, ακριβώς όπως τα χρειάζονται οι πελάτες και σε ανταγωνιστικές τιμές. Αντίθετα λοιπόν με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές απαρχαιωμένες μονάδες, πέρυσι η Elvalhalcor ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αγορά του τετραπλού θερμού έλαστρου αλουμινίου και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει τα 92 εκατ. ευρώ. Με το τετραπλό θερμό έλαστρο, η Elvalhalcor, θα είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της κατά 70.000 τόνους αλουμινίου (ήδη έχει ξεπεράσει τους 300 χιλ. τόνους).

Η λειτουργία του θερμού έλαστρου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο α΄τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, οι 70.000 χιλιάδες τόνοι θα απορροφηθούν σε μερικούς μήνες καθώς η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγή είναι 5 εκατ. Άρα εντός της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει η απόσβεση της επένδυσης. Η διαδικασία, όμως, της ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι συνεχής, όπως εξηγούν οι άνθρωποι της Elvalhalcor. Εκτός από την μεγάλη επένδυση, των 150 εκατ. ευρώ για το θερμό έλαστρο, οι επενδύσεις συνεχίζονται σε μικρότερες επενδύσεις, οι οποίες φέρνουν την παραγωγή νέων τελικών προϊόντων. Είναι γνωστή λ.χ η παραγωγή της αλουμινένιας επιφάνειας με την οποία εξοπλίζονται είτε τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής είτε οι επιφάνειες βιομηχανικών μονάδων.

Οι προδιαγραφές αυτών των προϊόντων είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αλλά άνοιξαν δύσκολες αγορές, όπως την Αμερικανική αγορά. Έτσι, οι ομοσπονδιακές αρχές ενέκριναν τις προδιαγραφές και η ElvalHalcor είναι πλέον βασικός προμηθευτής των υπηρεσιών της Αμερικανικής Πυροσβεστικής σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Ανάλογες αυστηρές προδιαγραφές τηρεί η Elval για τα φύλλα αλουμινίου τα οποία χρησιμοποιούνται χρόνια από τις περισσότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ΗΠΑ. Όταν ξεκίνησε η επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από την διακυβέρνηση Τrump, η ελληνική εταιρεία υποστήριξε ότι, δεν θα πληγεί καθώς οι δασμοί αφορούσαν τα κινεζικά προϊόντα, ενώ αντίθετα η επιβολή δασμών στα προϊόντα, όπως της Elvalhalcor περνούσε στις τελικές τιμές. Η αμερικανική αγορά δεν διαθέτει αυτάρκεια σε τελικά προϊόντα, άρα ήταν αναγκασμένη να συνεχίσει τις εισαγωγές. Χαλκός Σημαντική ανάπτυξη εμφανίζει και ο τομέας του χαλκού καθώς η Βουλγαρική Sofiamed ξεπέρασε σε πωλήσεις την μητρική εταιρεία της Χαλκόρ. H έλαση χαλκού και ορείχαλκου εμφανίζουν διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης και η βουλγαρική μονάδα είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019 σημειώθηκαν αλλαγές στο τοπίο του ανταγωνισμού με ανακοινώσεις συγχωνεύσεων μεταξύ ανταγωνιστών. Στο κλίμα αυτό των συγχωνεύσεων, οι πωλήσεις του τομέα χαλκού παρουσίασαν σημαντική αύξηση, κατά 8,8% σε επίπεδο όγκων έναντι της χρήσης 2017 και της αξίας κατά 12,7%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν σε 13,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών 10,1 εκ. ευρώ το 2017, ενώ το a-EBITDA (προσαρμοσμένα κέρδη 0 ανήλθε στα 46,4 εκ. ευρώ στο 2018 έναντι 42,5 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2017. Στο τέλος τους έτους ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επενδύσεων του σωληνουργείου για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά περίπου 5.000 τόνους. Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της θυγατρικής Sofia Med. Τέλος, στην αρχή του 2019, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για τη μετατροπή του υποκαταστήματος Πωγωνίου Ιωαννίνων, εργοστασίου παραγωγής όλων των τύπων δισκίων κερμάτων και δακτυλίων, σε νεοσυσταθείσα ανώνυμη εταιρία.

Προσφορά για Μελίτη – Μεγαλόπολη. Πάγια θέση της Elvalhalcor είναι η εξασφάλιση χαμηλότερο κόστους ρεύματος για τις μονάδες (καθώς έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή στο τελικό προϊόν). Στο πλαίσιο αυτό η Elvalhalcor επιχειρεί να διαμορφώσει χαμηλότερες συμφωνίες στην προμήθεια ρεύματος ενώ πρόσφατα συμμετείχε μεταξύ των ομίλων οι οποίες διεκδικούν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Είναι απορίας άξιον, όμως, ποια θα ήταν η θέση της ελληνικής εταιρείας έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών εάν εξασφάλιζε λ.χ χαμηλότερες τιμές ρεύματος σε συνάρτηση πάντα με τα όσα ισχύουν στις χώρες των ανταγωνιστών. Είναι προφανές ότι, μια πολιτική που ακολουθούν λ.χ στην γειτονική Ιταλία για τις εγχώριες βιομηχανίες θα αύξανε τις επενδύσεις σε βιομηχανίες όπως την Elvalhalcor.