Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

της Στεφανίας Σούκη

Mετά το Killada Hills του ομίλου της Dolphin στο Πόρτο Χέλι, άλλη μία μεγάλη τουριστική επένδυση φαίνεται ότι προχωρά τώρα με τις αδειοδοτικές διαδικασίες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ακόμη και για αλλαγές στο επενδυτικό σχήμα.

Ετσι, η Minoan Group που προωθεί το μικτό τουριστικό συγκρότημα των 267,7 εκατ. ευρώ στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, δηλώνει ότι η διαδικασία για την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος («ΠΔ»), το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός ”περιγράμματος” της πολεοδομικής άδειας που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών της επένδυσης έχει φθάσει στην τελική της φάση.

Η προοπτική της έγκρισης του ΠΔ ενεργοποιεί ουσιαστικά και τις διαδικασίες στο εσωτερικό του επενδυτικού σχήματος που θα ”τρέξει” το project, σε συνέχεια του joint venture που είχε ανακοινώσει η εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου προ τριετίας: Τότε η Candia Investment Corporation είχε συμφωνήσει για το 10% του project επενδύοντας 2 εκατ. λίρες και με το δικαίωμα για ένα επιπλέον 25% για 12,5 εκατ. λίρες. Πλέον, με δεδομένο και το γεγονός ότι η δόμηση θα είναι μικρότερη έναντι αυτής που είχε προβλεφθεί αρχικά, οι όροι του joint venture έχουν τροποποιηθεί, ενώ έρχεται πιο μπροστά και η ημερομηνία κατά την οποία η Candia Investment Corporation θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει τελικά στην αγορά του επιπλέον 25%. Το γεγονός αυτό θα επισπεύσει αντίστοιχα και τις διαδικασίες- συζητήσεις με δυνητικούς επενδυτές για την είσοδό τους στο έργο.

H επένδυση του ομίλου της Minoan προβλέπει 1.936 κλίνες σε μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες που θα προσφέρουν υπηρεσίες 5 αστέρων και υποδομές που θα έχουν, σύμφωνα με τη δέσμευση της ίδιας της εταιρείας, φιλική διάσταση στο περιβάλλον. Για την εν λόγω επένδυση, η εταιρεία είχε ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 μισθώσει έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού, ενώ με βάση το σχεδιασμό του ομίλου, για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της πρώτης φάσης του έργου απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη έγκριση του ΠΔ της Minoan έρχεται μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, προ ημερών, του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) του έργου Killada Hills στο Πόρτο Χέλι, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατοικίες αλλά και γήπεδο γκόλφ και αντιστοιχεί σε συνολικά κεφάλαια ύψους 418 εκατ. ευρώ.