Η κοινωνία εξελίσσεται διαρκώς, αναζητώντας τρόπους για να εξασφαλίσει ισότητα και ίση πρόσβαση στα δικαιώματα των πολιτών της. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιώντας τις αμέτρητες δυνατότητες που προσφέρουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Η ψηφιακή κάρτα αποτελεί έναν κινητήριο μοχλό προς την διασφάλιση ίσης μεταχείρισης.

Μέχρι πρότινος, η διαδικασία εκδόσεως πιστοποιητικών αναπηρίας ήταν μια δυσχερής και χρονοβόρα διαδικασία. Οι ουρές τεράστιες και η ανάγκη εκδόσεων νέων πιστοποιητικών συνεχής. Αυτό δημιουργούσε εμπόδια στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι έπρεπε να κουβαλούν όλα αυτά τα έγγραφα μαζί τους με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σε αυτές τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ήρθε να δώσει λύση η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία εκδίδεται πλέον άμεσα, εύκολα και γρήγορα.

Αξίζει να επισημανθούν κάποια επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της κάρτας πέραν από το ότι λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και οι κάτοχοι μπορούν να την φέρουν εύκολα παντού μαζί τους μέσω του κινητού τους. Βαθμιαία θα ενσωματώνονται και άλλες επιμέρους υπηρεσίες και τα οφέλη που παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον κάτοχο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί δεκάδες χιλιάδες κάρτες και η διαδικασία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Απαιτούνται μερικά μόνο κλικ για την έκδοση της, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση από οπουδήποτε βρίσκονται οι άνθρωποι με αναπηρία. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η κατοχή μιας ηλεκτρονικής συσκευής με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, η σημασία της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας υπερβαίνει την απλή διαδικασία έκδοσης. Αποτελεί ένα εργαλείο που ανοίγει πόρτες προς την κοινωνία, επιτρέποντας στους ανθρώπους με αναπηρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες και προνόμια. Είναι ένα κλειδί για αυτονομία και κοινωνική ένταξη. Η κάρτα αναπηρίας αποτελεί μια απόδειξη της δέσμευσής μας ως κοινωνίας για την εξάλειψη των φραγμών και των ανισοτήτων.

Μετά από δεκαετίες λοιπόν ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα τόσων ανθρώπων που επιτέλους αποκτούν μια «Κάρτα Αξιοπρέπειας». Χιλιάδες συμπολίτες μας αναφέρουν ότι με την κάρτα αναπηρίας νέοι ορίζοντες δημιουργούνται.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμπιστεύτηκε την εταιρεία MainSys, η οποία έχει τεράστια εμπειρία στην παροχή εξειδικευμένων και εφαρμόσιμων λύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών. Η αποτελεσματική υλοποίηση του έργου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί παράδειγμα αποδοτικότητας και ευελιξίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Η δημιουργία της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην κοινωνία μας. Καθώς οι νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τους κατόχους της κάρτας αναπηρίας και η αίσθηση ελευθερίας και αυτονομίας αυξάνεται, γίνεται σαφές ότι η επίτευξη της ισότητας είναι ένα διαρκές ταξίδι που απαιτεί συνεχείς προσπάθειες και καινοτομία. Με την υποστήριξη της τεχνολογίας και της δέσμευσης της κοινωνίας, η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την πραγματοποίηση μιας κοινωνίας που αξιοποιεί τις δυνατότητές της για το καλό όλων των πολιτών της.