search icon

Επιχειρήσεις

Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) – Ποια κίνητρα εξετάζονται

Στόχος η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός στο συγκεκριμένο τομέα - Στο τραπέζι επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και χρηματοδότηση μέσω ΕΤΕπ έξι ερευνητικών κέντρων

Ετοιμη να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των κινήτρων για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στη χώρα είναι η κυβέρνηση, με σκοπό η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ετσι, μετά τις υπερεκπτώσεις στις δαπάνες που κάνουν οι εταιρείες, αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων που ενεργοποιήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται από την κυβέρνηση και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα προωθείται η ενίσχυση άλλων έξι ερευνητικών κέντρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συναφθεί πέρυσι με την ΕΤΕπ στην περίπτωση των ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ΕΛΚΕΘΕ και Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ο ρόλος της έρευνας και της ανάπτυξης στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας και στην προαγωγή της κοινωνίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της διαφοροποίησης και της ικανότητας για εξωστρέφεια», λέει στο «business stories» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

«Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα, είτε με ίδια μέσα ή και σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, όπως η Δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, Κέντρα Ανταγωνιστικότητας (Competence Centres) και Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters)».

Οπως εξηγεί ο κ. Δήμας, ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη επί του ΑΕΠ από το χαμηλό 1,27% που είναι σήμερα, το οποίο μας κατατάσσει στη 16η θέση στην Ε.Ε., να φτάσει τουλάχιστον στο 3%. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αυτό είναι και το «κλειδί» που θα οδηγήσει στη βελτίωση της επίδοσής μας στην καινοτομία, η οποία επίσης είναι χαμηλή (μόλις στην 20ή θέση στην Ε.Ε.).

Ζητούμενο φυσικά είναι η αύξηση των επενδύσεων από τον επιχειρηματικό τομέα και παράλληλα η στήριξη της βασικής έρευνας.

Φορολογικά κίνητρα

Σε αυτό το πλαίσιο η φορολογική υπερέκπτωση δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη από τις επιχειρήσεις, από 130% σε 200%, που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας

«Διαμορφώνουμε ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη για την έρευνα και την ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για την προσέλκυση εταιρειών από το εξωτερικό», λέει ο κ. Δήμας.

Τα κίνητρα αυτά φυσικά, εκτός από τα κέντρα R&D ή τα Κέντρα Καινοτομίας που το τελευταίο διάστημα αυξάνονται στη χώρα, αφορούν και κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που θέλει να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία.

«Πιστοποίηση εντός έξι μηνών»

Γι’ αυτό εξάλλου γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) να επισπεύσει τις διαδικασίες για την πιστοποίηση των δαπανών που γίνονται για την έρευνα και την ανάπτυξη. «Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η Πολιτεία καθυστερούσε περισσότερο από τρία χρόνια να ανταποκριθεί στη διαδικασία της πιστοποίησης δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη, κάτι που δεν συνάδει με το όραμα για ένα καλύτερο και φιλικότερο προς την επιχειρηματικότητα επενδυτικό περιβάλλον», λέει ο κ. Δήμας.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιταχύναμε σημαντικά τη διαδικασία και ξεπεράστηκαν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη από το 2016 έως το 2018 και στο τέλος του 2020 ξεκίνησε και ο έλεγχος των αιτήσεων του 2019». Σε αυτό, όπως εξηγεί, συνετέλεσε η εσωτερική αναδιοργάνωση στη ΓΓΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, παράλληλα, από τον περασμένο Ιούλιο οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά ορκωτούς ελεγκτές για την πιστοποίηση του οικονομικού αντικειμένου ως εναλλακτική επιλογή από την πιστοποίηση μέσω της ΓΓΕΚ. «Ετσι ο χρόνος πιστοποίησης δεν θα ξεπερνάει πλέον τους έξι μήνες», υπογραμμίζει.

Παρεμβάσεις

Από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν τρέξει διάφορες άλλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στη χώρα.

Αυτές είναι:

Διαβάστε ακόμη: 

Η γαλακτοβιομηχανία με τα βραβεία που ελέγχεται για νοθεία Φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία

Έλον Μασκ: Θα βάλω οριστικό λουκέτο στην Tesla αν…

Politico: Το comeback του κλαμπ των ισχυρών στις συνομιλίες για το κλίμα

 

Exit mobile version