Το βηματισμό της εξακολουθεί να αναζητεί η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ. Η γνωστή αλλαντοβιομηχανία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είδε τις ζημιές της να αυξάνονται κατά την περασμένη χρήση σε μία κατά τα άλλα εμβληματική χρονιά για την ίδια αφού εξήλθε του ΧΑ, εντάχθηκε πλήρως στο νέο όμιλο του επιχειρηματία, Bespoke SGA Holdings ΑΕ, άλλαξε εικόνα και συσκευασίες και απορρόφησε τις εταιρείες Έδεσμα ΑΕΒΕ και ΑΕΠ Κεφαλαρίου, μετά την εξαγορά τους, και ανέπτυξε νέες δραστηριότητες ευελπιστώντας σε μία αναπτυξιακή πορεία.

Σημειώνεται πως ο «αέρας αλλαγής» επηρέασε και τα διοικητικά της εταιρείας, καθώς φέτος την άνοιξη τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου ανέλαβε η κα Δέσποινα Τσαγγάρη, έως τότε διευθύνουσα σύμβουλος της Pepsico Ηβη, μετά την αποχώρηση της κας Αγγελικής Οικονόμου. Μάλιστα η κα Τσαγκάρη μαζί με τον κ. Θεοδωρόπουλο υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η Νίκας υλοποιώντας το στρατηγικό επιχειρηματικό της πλάνο ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών το 2022 κατά 12 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αγγίζοντας τα 71 εκατ ευρώ, απο 58,48 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Ωστόσο το καθαρό, μετά τους φόρους, αποτέλεσμα έδειξε ζημιές 12,22 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 517 χιλ. ευρώ περίπου το 2021.

Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των κρεάτων, που αποτελούν περίπου το 80% του κόστους παραγωγής, και τις υψηλές τιμές βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας. Επίσης από το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και την στρατηγική απόφαση της εταιρείας να μην μετακυλήσει την συνολική αύξηση του κόστους στον καταναλωτή.

Η εταιρεία πάντως είχε απαραίτητα κεφαλαιακά και χρηματοδοτικά στηρίγματα απ’ τον μέτοχο με δεδομένο πως πέρυσι το καλοκαίρι έγινε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,82 εκατ. ευρώ περίπου ενώ, λίγους μήνες μετά, η τακτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε τον συμψηφισμό ζημιών ύψους 32,8 εκατ. ευρώ με διάφορα αποθεματικά. Επιπρόσθετα εξοφλήθη κοινό ομολογιακό δάνειο υπολοίπου κεφαλαίου περίπου 14,64 εκατ. ευρώ με ισόποσο ομολογιακό δάνειο απ’ τη μητρική.

Συνολικά, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις, ο δανεισμός της εταιρείας φθάνει τα 36,31 εκατ. ευρώ. Τα 29,83 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθεσμο δανεισμό, εκ των οποίων τα 23,48 εκατ. μέσω κοινών ομολογιακών δανείων και τα 6,35 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό. Στα 6,47 εκατ. ευρώ ήταν ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας.

Τα αποθέματα της εταιρείας αποτιμήθηκαν στο τέλος της χρήσης σε 11,26 εκατ. ευρώ έναντι 9,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ήταν ύψους 4,51 εκατ. ευρώ έναντι 2,15 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές απαιτήσεις δε, αυξήθηκαν στα 15,61 εκατ. ευρώ, από 9,14 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Επίσης το σύνολο ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 23,49 εκατ. ευρώ από 9,59 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν κυρίως λόγω των κινήσεων για το συμψηφισμό των παλαιών, συσσωρευμένων, ζημιών.

Σημειωτέον πως το απασχολούμενο προσωπικό ήταν 415 άτομα.

Οι προοπτικές

Σε ο,τι αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, η διοίκηση επισημαίνει πως «η συγκυρία που ανέκυψε σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των επιτοκίων, των ανοδικών τιμών πρώτων υλών, καθώς και οι σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν επηρεάσει τις μακροοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις της εταιρείας αλλά και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει την προϊοντική γκάμα, να αναβαθμίσει τα δίκτυα και να βελτιστοποιεί τις παραγωγικές διαδικασίες προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας αλλά ταυτόχρονα να εστιάζει στην συγκράτηση του λειτουργικού κόστους».

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Tο παρασκήνιο μετά τη διάσπαση – «Θερμή υποδοχή» Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία

Μίνι ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για εργαζόμενους συνταξιούχους, οφειλέτες

Black Friday 2023: Ανοιχτά την Κυριακή 26/11 τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ