Τον διττό ρόλο της PWC, η οποία φέρεται να λειτουργεί ως ορκωτός ελεγκτής της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και ως σύμβουλος αγοράς, για λογαριασμό του επενδυτικού fund CVC, «κατακεραυνώνει» ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ασφαλιστικής εταιρίας.

«Είναι αξιοπερίεργες κάποιες συμπτώσεις… Όπως αυτή που συμβαίνει στην εταιρία μας… Ορκωτός ελεγκτής της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει αναλάβει η PWC. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μεγάλη ελεγκτική εταιρία, σοβαρή, αξιόπιστη, μια από τις big four των εταιριών αυτού του κλάδου. Κάνοντας τον συστηματικό και διαρκή έλεγχό της, πρότεινε αλλαγές στις παραδοχές που ακολουθούσε η εταιρία μας, αλλαγές που συνεπάγονται την αύξηση των απαιτούμενων αποθεμάτων, με λογική συνέπεια τη μείωση της κερδοφορίας της.

Μέχρι εδώ καλά, θα έλεγε κάποιος. Προσπαθούν να εξασφαλίσουν με τον καλύτερο κατ’ αυτούς τρόπο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων μας, ανεβάζοντας τη μελλοντική εκτίμησή τους για το ύψος π.χ. του ιατρικού πληθωρισμού. Βέβαια, αυτό θα σημάνει και πιθανά μια μικρή αύξηση των μελλοντικών ασφάλιστρων, αλλά that’s life… Και εδώ αρχίζει η μεγάλη σύμπτωση… Η PWC ανέλαβε εντελώς τυχαία σύμβουλος αγοράς της εταιρίας μας για λογαριασμό του επενδυτικού fund CVC», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Δεν θέλουμε, φυσικά, να πούμε ότι η ελεγκτική εταιρία, που έχει λόγω του ρόλου της πλήρη πληροφόρηση και πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά και παραγωγικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, μπορεί να τα ‘διαρρεύσει’ στον σύμβουλο αγοράς, δηλαδή στην ίδια. Φανταζόμαστε ότι υπάρχουν προστατευτικοί μηχανισμοί και ελέγχονται (από ποιον άραγε…;) προκειμένου να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ποτέ δεν έχει συμβεί στις δυτικές οικονομίες σκάνδαλο με συμβουλευτικές – ελεγκτικές εταιρίες…

Ούτε βέβαια θα θέλαμε ποτέ να πιστέψουμε ότι ο σύμβουλος αγοράς θα έκανε κάτι τέτοιο, θα ήθελε δηλαδή για λογαριασμό του πελάτη του να μειώσει την τιμή πώλησης – και πιθανά να έχει λαμβάνειν και bonus για αυτό – και θα έχει επηρεάσει με τον οποιονδήποτε τρόπο την ελεγκτική εταιρία, η οποία με τη σειρά της μας επιβάλει μεγαλύτερες μελλοντικές προβλέψεις και αρά μικρότερα κέρδη και αρά χαμηλότερη τιμή πώλησης. Όμως, πολλές συμπτώσεις ρε παιδιά. Πολλές συμπτώσεις…».