Μια αγορά η οποία προσφέρει δυνατότητες εσόδων αθροιστικού ύψους 2 δισ. ευρώ σε βάθος μιας πενταετίας, από το 2026 έως το 2030, ανοίγει για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής στην αμυντική βιομηχανία, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Space Hellas, Σπύρος Μανωλόπουλος, στη συνέντευξή του στο newmoney.
Η εισηγμένη έχει ήδη μπει δυναμικά σε αυτό το «παιχνίδι» και ουσιαστικά, ο κ. Μανωλόπουλος δεν αποκαλύπτει, σήμερα, μόνο τον δικό της σχεδιασμό, αλλά ολόκληρο τον «χάρτη» της αμυντικής βιομηχανίας για τον τομέα που αφορά τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας, σε σχέση με τις ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται εντός και εκτός συνόρων. Η συζήτησή μας μαζί του, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, σε όλα τα επίπεδα…

Πώς ακριβώς κινείται ο όμιλος της Space Hellas, κύριε πρόεδρε, και με ποιους στόχους για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει, αυτή την εποχή, για τον κλάδο σας η πολλά υποσχόμενη αγορά της αμυντικής βιομηχανίας;

Ο όμιλος της Space Hellas έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της Άμυνας και κατά το παρελθόν είχε συνεργασία με τους μεγαλύτερους οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην υλοποίηση έργων συμπαραγωγών. Ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας υποχρεώθηκε σε πλήρη υποβάθμιση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και η εταιρεία μας πήρε έγκαιρα τις αποφάσεις δραστικού περιορισμού των σχετικών δραστηριοτήτων της. Να ληφθεί υπόψη ότι στην ίδια περίοδο o τομέας της άμυνας ήταν για την Ε.Ε. μια περιοχή πολύ περιορισμένου ενδιαφέροντος.
Μόλις το 2019 η Ε.Ε. αποφασίζει το πρώτο πρόγραμμα επιχορηγήσεων στην Άμυνα, δηλαδή το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP)», με χρηματοδοτικό κονδύλιο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2019-2020, με στόχο την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη συγχρηματοδότηση της κοινής ανάπτυξης αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών.

Η Space Hellas, με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία του EDIDP και πετυχαίνει ως συντονίστρια 15 εταιρειών από 8 κράτη-μέλη την έγκριση χρηματοδότησης του έργου PANDORA με αντικείμενο την ανάπτυξη πλατφόρμας κυβερνοάμυνας, το οποίο και υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία αποτελώντας το 2021 το success story του EDIDP. H πλατφόρμα κυβερνοάμυνας PANDORA είναι από το 2022 σε πιλοτική χρήση από τα υπουργεία άμυνας της Ελλάδος και της Κύπρου.
Το κλίμα στην Ε.Ε. αλλάζει άρδην με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η οποία ανέδειξε τις αδυναμίες της ετοιμότητας του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Συστήματος να αντιμετωπίσει συμβατικές ή υβριδικές απειλές, καθώς και την προβληματική ασφάλεια εφοδιασμού σε περιόδους κρίσεων. Οι αναγνωρισθείσες αδυναμίες οδήγησαν την Ε.Ε. σε μια νέα Στρατηγική για την Αμυντική Βιομηχανία (European Defense Industry Strategy -EDIS), η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση και στη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών να επενδύσουν περισσότερο, καλύτερα, μαζί και ευρωπαϊκά. Η νέα στρατηγική προσβλέπει στην αυξημένη διαθεσιμότητα αμυντικών προϊόντων και συστημάτων, που θα επιτευχθεί χάρη σε μια πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση στον τομέα της Άμυνας με υψηλότερο βαθμό ανταπόκρισης.

Σαν πρώτες δράσεις υλοποίησης αποφασίσθηκαν το πρόγραμμα SAFE, που εξασφαλίζει στα κράτη μέλη χρηματοδότηση 150 δισ. ευρώ (με μακροπρόθεσμο ευνοϊκό δανεισμό) και αυστηρή περίοδο υλοποίησης των επενδύσεων / κοινών προμηθειών την τετραετία 2026-2030 και η δυνατότητα των κρατών μελών να δανειστούν επιπλέον 650 δισ. ευρώ με ρήτρα διαφυγής της αύξησης των αμυντικών δαπανών από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Είναι πολύ σημαντικό ότι το SAFE πέραν της κοινής προμήθειας χρηματοδοτεί και τις αναγκαίες επενδύσεις της αμυντικής βιομηχανίας για να ανταποκριθεί στην παραγωγή των συστημάτων.

Πώς συνδέονται τα οπλικά συστήματα με την τεχνολογία;

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εξαγγείλει την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των αμυντικών δυνατοτήτων ως διαδικασία αναβάθμισης της δομής και των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με την ενσωμάτωση και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Εξάλλου επειδή σήμερα το σύνολο των οπλικών συστημάτων βασίζονται πλέον σε ψηφιακές τεχνολογίες, όπως Belharra, Rafale, F35, Αντιαεροπορικός θόλος κ.λπ. γίνεται εύκολα αντιληπτή η μεγάλη ανάγκη υποστήριξης των συστημάτων αυτών αφ’ ενός λόγω των εκθετικά αυξανόμενων κυβερνο-απειλών και εφ’ ετέρου λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων ψηφιακών τεχνολογιών που καθιστούν τα ψηφιακά υποσυστήματα “ξεπερασμένα” σε σύντομο διάστημα. Η υποστήριξη άρα αυτών των οπλικών συστημάτων σε όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής αποτελεί μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τη Space Hellas.

Ποιες είναι οι επαφές που έχετε κάνει;

Σε αυτό το περιβάλλον η Space Hellas όντας ένας κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί την στρατηγική της για συμμετοχή στα αμυντικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν, είτε σε εθνικό επίπεδο, είτε με τη συμμετοχή της χώρας σε κοινές προμήθειες κρατών της Ε.Ε.
Έχοντας σαν οδηγό τα ανακοινωθέντα από τον πρωθυπουργό εξοπλιστικά προγράμματα της επόμενης δωδεκαετίας, καθώς και τους τομείς χρηματοδότησης του προγράμματος SAFE, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ελληνικούς και διεθνείς κατασκευαστικούς οίκους για να αναγνωρίσουμε τις συνέργειες και να συντονίσουμε μελέτες από ομάδες εργασίας που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες Υπηρεσίες για την επιθυμητή Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή (βιώσιμες παραγωγικές δραστηριότητες / αναγκαίες επενδύσεις / συναφή κόστη) στα προγράμματα ενδιαφέροντός μας. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε βιομηχανικές κοινοπραξίες που ήδη δημιουργούνται, ώστε να γίνουμε κοινωνοί των τεχνολογικών αποτελεσμάτων και των βιομηχανικών επιστροφών στην παραγωγή και στην εν συνεχεία υποστήριξη των υπό προμήθεια συστημάτων.

Ποια «κομμάτια» της αγοράς αυτής σας ενδιαφέρουν περισσότερο; Σε ποια μέτωπα διεκδικεί έργα η Space Hellas, σε Ελλάδα και Ευρώπη; Έχει πάρει ήδη κάποια;

Τα προγράμματα που μας ενδιαφέρουν είναι εκείνα με σημαντικό περιεχόμενο ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών όπως κυβερνοάμυνα, συστήματα C4ISTAR, προστασία anti-drone, στρατιώτης του μέλλοντος, προστασία κρίσιμων υποδομών, διαστημικά μέσα και υπηρεσίες και προστασία αυτών, τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικός πόλεμος.
Πέραν όμως των εξοπλιστικών προγραμμάτων η Space Hellas συμμετέχει ενεργά σε πληθώρα αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), όπως στα ECYSAP EYE, NEWSROOM, EUCINF, CITADEL, FACT, ACTING και AIDA, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την κυβερνο-επίγνωση και την ανταλλαγή πληροφοριών απειλών, έως την εκπαίδευση και τις ασκήσεις κυβερνοάμυνας, καθώς και την ανάπτυξη προηγμένων cyber ranges και πλατφορμών προσομοίωσης. Η στρατηγική της εταιρείας επεκτείνεται και στον τομέα των τακτικών επικοινωνιών 5G και των συνεργατικών ναυτικών συστημάτων μάχης, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και την πολυτροπική επικοινωνία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των έργων 5G COMPAD, 5G COMPAD 2 και NEREUS.
Στη στρατηγική μας για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με άμεσο αποτέλεσμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνεται η δυναμική συμμετοχή μας στα έργα του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο αναμένουμε να δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής τεχνολογίας. Η Space Hellas συμμετέχει με συνεργαζόμενες εταιρείες σε προκηρυχθέντες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΛΚΑΚ και ελπίζουμε ότι σε σύντομο διάστημα θα ανατεθούν τα αναπτυξιακά έργα.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο νέων ή ευρύτερων συνεργασιών με άλλες εταιρείες για την υλοποίηση σύνθετων έργων στο defence tech; Για παράδειγμα, να διεκδικήσετε ορισμένα από αυτά από κοινού με ομίλους οι οποίοι διατηρούν μια πιο παραδοσιακή παρουσία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας;

Όπως προανέφερα η Space Hellas έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Άμυνα για την δημιουργία συμπράξεων. Οι συμπράξεις αυτές πρωτίστως θα στοχεύουν στην παρουσίαση ολοκληρωμένων τεχνολογικά λύσεων που θα καλύπτουν σημαντικό υποσύνολο ενός εξοπλιστικού προγράμματος, δηλαδή παραγωγή μεταλλικών κελυφών, τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και ανάπτυξη λογισμικού. Σκοπός είναι, είτε σε προγράμματα κοινών προμηθειών στo πλαίσιo του SAFE, είτε σε εθνικά εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχουμε με ανταγωνιστικές προτάσεις τόσο τεχνολογικά, όσο και κοστολογικά, ώστε να μεγιστοποιηθεί η Ελληνική συμμετοχή.
Πρέπει να γίνει κατανοητό στην πολιτική ηγεσία, άλλα και στην ίδια την αμυντική βιομηχανία, ότι προθέσεις για Ελληνική συμμετοχή 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση, που απαιτεί στενή συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων με τη βιομηχανία. Τονίζω τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνο το Aμύνης διότι βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί η έγκριση – επιδότηση επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Στην άσκηση αυτή σημαντικός επίσης παράγοντας είναι ο χρόνος. Όταν εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων εύρω με διετή παραδείγματος χάριν ορίζοντα υλοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατη η ενεργή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας. Άρα δεν αρκεί η ανακοίνωση ενός δωδεκαετούς προγραμματισμού, που πράγματι έκανε η κυβέρνηση, αλλά απαιτείται η βιομηχανία να είναι κοινωνός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κάθε προγράμματος ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις αναγκαίες επενδύσεις ειδικά μέσα από αναγκαία συνεργατικά σχήματα.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε περισσότερο ελκυστική τη δυναμική συμμετοχή της Space Hellas στην υποστήριξη των πλατφορμών, που περιλαμβάνει συντήρηση, επισκευές, αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς. Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερης σημασίας στον τομέα μας, όπου η τεχνολογία αναπτύσσεται με εκθετικούς ρυθμούς και τα υποσυστήματα καθίστανται παρωχημένα σε πολύ σύντομο διάστημα.

Σε ποιο ύψος θα προσδιορίζατε την αξία της «πίτας» των έργων της αμυντικής βιομηχανίας που μπορούν να διεκδικήσουν, είτε διεθνώς είτε στην Ελλάδα, η Space Hellas και άλλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής ή προερχόμενες από τον κλάδο της τεχνολογίας;

Θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι σήμερα όλα τα εξοπλιστικά συστήματα στηρίζονται στην τεχνολογία της πληροφορικής, της Τεχνιτής Νοημοσύνης και της ψηφιακής διαλειτουργικότητος. Μιλάμε πλέον για ψηφιακές φρεγάτες, F-35 ως δικτυοκεντρική πλατφόρμα με ενισχυμένη τη ροή πληροφοριών και διακλαδικά συστήματα C5ISTAR (Command, Control, Communications, Computers, Cyber, Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance). Συνεπώς η προοπτική συμμετοχής των εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής στην «πίτα» των εξοπλισμών είναι ευοίωνη.
Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε αυτή τη συμμετοχή, αφενός διότι στο εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ένα μεγάλο μέρος αφορά σε ανειλημμένες υποχρεώσεις και αφετέρου, γιατί η συμμετοχή της χώρας στο SAFE παρουσιάζεται ως αμφίβολη. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κλάδος της πληροφορικής αποτελεί σήμερα το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας λόγω των τεχνολογιών αιχμής που προσφέρει και της ανταγωνιστικότητάς του. Με μια πολύ προσεγγιστική ανάλυση των δεδομένων και υπό την προϋπόθεση σημαντικής συμμετοχής της χώρας μας στο SAFE, θα έβλεπα ένα κύκλο εργασιών για τον κλάδο της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την πενταετία 2026-30.
Σε ό,τι αφορά στο εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και με γνώμονα ότι κυρίως τα προγράμματα εκσυγχρονισμών που περιλαμβάνει (αρμάτων, φρεγατών, πολλαπλών εκτοξευτών), αλλά και τα νέα προγράμματα, όπως Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου, Στρατιώτης του μέλλοντος κ.λπ., αφορούν σε μεγάλο βαθμό ψηφιακές τεχνολογίες, είμαι αισιόδοξος ότι η «πίτα» για τις εταιρίες πληροφορικής θα είναι σημαντική, μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο υποστήριξης των συστημάτων.
Για τη Space Hellas προσδοκούμε μια ενίσχυση του κύκλου εργασιών της εταιρείας προερχόμενη από την Άμυνα . Η εξειδίκευση της εταιρείας στον τομέα της κυβερνοάμυνας και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τη συμμετοχή μας σχεδόν σε όλα τα συναφή προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, όπως τα ανέφερα παραπάνω, μας προσδιορίζει ως τη σημαντικότερη Ελληνική εταιρεία στον υπόψη τομέα. Δεδομένου ότι όλα τα εξοπλιστικά συστήματα υποστηρίζονται από ισχυρές πλατφόρμες κυβερνοάμυνας για την αντιμετώπιση των κυβερνο-απειλών, που αποτελούν το πρώτο βήμα κάθε εμπόλεμης κρίσης, πιστεύουμε ότι την ερχόμενη δεκαετία θα έχουμε ισχυρή παρουσία στα εθνικά και Ευρωπαϊκά αμυντικά έργα.

Διαβάστε ακόμη 

Sokio Hotels: Ανοίγει στις 17/7 το πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα – Το νέο «στοίχημα» στην Αγίου Μελετίου (pics)

Στο στόχαστρο όσοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια – Έλεγχοι σε λογαριασμούς, σπίτια και μετρητά

Πληρώνει ο ιδιοκτήτης αν ο ενοικιαστής δεν πάει… τράπεζα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα