Επιχειρήσεις

Στα χέρια των Τούρκων της Dardanel η Καλλιμάνης

  • Στέλιος Μορφίδης


Με €6 εκατ. η τουρκική κονσερβοποιία αναλαμβάνει τα χρέη της αχαϊκής εταιρείας και θα κινηθεί με βάση το νέο πτωχευτικό νόμο για την ανάληψη του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και των σημάτων

Στα χέρια της αναπτυσσόμενης τουρκικής κονσερβοποιίας Dardanel θα περάσει η Καλλιμάνης, όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές του χρόνου το newmoney. Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της προβληματικής εταιρείας κατεψυγμένων ειδών από την Αχαϊα, η Dardanel ανακοίνωσε στις χρηματιστηριακές Αρχές της Τουρκίας (σσ. είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης) ότι θα αναλάβει αντί 6 εκατ. ευρώ τις οφειλές της Καλλιμάνης ύψους 62,3 εκατ. ευρώ που σήμερα έχει προς τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Cairo No3 (Eurobank), Metexelixis (Quant), Τράπεζα Πειραιώς και ABC Factors.

Κατόπιν, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, θα ζητήσει την αναδιάρθρωση εν λειτουργία της εταιρείας με βάση τα άρθρα 106β και 106δ του νέου πτωχευτικού κώδικα μέσω της οποίας θα γίνει η μεταβίβαση της Καλλιμάνης στην νεοσυσταθείσα θυγατρική της Dardanel με έδρα την Κομοτηνή, Dardanel Greece.

Διευκρινίζεται στην ανακοίνωση μάλιστα πως η μεταβίβαση θα αφορά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και κινητών, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων.

Το οικονομικό αδιέξοδο της Καλλιμάνης

Όπως έγραφε από τον περασμένο Ιανουάριο το newmoney,  η Καλλιμάνης που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια το 1956 αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα ρευστότητας και έδινε μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.

Σε αυτή την κατάσταση την οδήγησαν ο υψηλός δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση (συνολικός δανεισμός 59 εκατ.  το 2015) και  μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, όταν η ύφεση χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα και εγχώριους ομίλους. Παράλληλα τον ρόλο της έπαιξε και η αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών. To τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και τις απλήρωτες υποχρεώσεις που άφησε προς την «Καλλιμάνης».

Χαριστική βολή η αποχώρηση της  Pillarstone το 2018, η οποία ανέλαβε να καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, τελικά όμως εγκατέλειψε την προσπάθεια…

Διαβάστε ακόμη:

Πάγιες δαπάνες: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Νίκας: Δεν περιλαμβάνεται στην εξαγορά της Chipita από την Mondelez

Αυτό είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού – Mητσοτάκης: Ετοιμοι να το ενεργοποιήσουμε νωρίτερα