Σε περίοδο νέων, σημαντικών εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα του ενδιαφέροντός τους εισέρχονται οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, καθώς ο κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει «χρυσές» ευκαιρίες εσόδων, εντός και εκτός συνόρων και οι διοικήσεις δεν θέλουν να τις αφήσουν να περάσουν αναξιοποίητες.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών θεωρείται το γεγονός ότι σε ενημερώσεις αναλυτών που προηγήθηκαν οι διοικήσεις ορισμένων αρκετά μεγάλων εισηγμένων, δήλωσαν ετοιμότητα για νέα deals, με βασικό στόχο τους να «ανοίξουν» ακόμα περισσότερο το «παιχνίδι», π.χ. σε νέα τεχνολογικά πεδία, με την είσοδό τους σε νέες αγορές ή με τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους, με την ενίσχυση των ομάδων του τεχνολογικού προσωπικού τους και την πρόσβαση σε νέα πελατολόγια.
Πληροφορίες μάλιστα φέρουν ελληνικό όμιλο πληροφορικής να ξεκινά τη διαδικασία του due diligence, οικονομικών και νομικών ελέγχων, σε δυο περιπτώσεις εταιρειών-στόχων προς εξαγορά, αν και βέβαια αυτό δεν προδικάζει από μόνο του την υπογραφή και την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.
Επιβεβαιώνει ωστόσο την έντονη κινητικότητα η οποία παρατηρείται αυτή την εποχή κι ενώ αντίστοιχες εξαγορές, μικρότερου σχετικά μεγέθους, μέχρι στιγμής μέσα στο 2025 έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες Q&R (το 60% της SysteCom στο cyber security και το 51% της βελγικής Squaredev BV στον τομέα της ΑΙ), Softweb (το 70% της εταιρείας Vitamin Media, στο ψηφιακό μάρκετινγκ και την διαφήμιση) και Performance Technologies (το 28% της νεοσυσταθείσας εταιρείας εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών Gain Consulting).
Στο περιθώριο της πρόσφατης παρουσίασης της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Profile Software στην ΕΘΕ (ομίλου πληροφορικής ο οποίος κατέχει ηγετική θέση διεθνώς στην αγορά του λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα), αποκαλύφθηκε ότι εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν σε αρχικό στάδιο 7-8 εταιρείες-στόχοι από τον ευρωπαϊκό χώρο, εκ των οποίων οι 2 φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί σε μια short list, χωρίς να δίνεται χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις.
Σε αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και Performance Technologies επανήλθε στο θέμα, περιλαμβάνοντας στο πλάνο της για την τριετία 2025-2027, τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της με άλλες 2 ή 3 στρατηγικές εξαγορές ή μετοχικές εταιρικές συνεργασίες (equity partnerships).
Στη Real Consulting, επίσης, συνδέεουν την υπόθεση των νέων εξαγορών της με την κυοφορούμενη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, με προσανατολισμό προς το εξωτερικό.
Σε συνέντευξή του στο newmoney, τέλος, ο Γιάννης Λουμάκης, CEO της Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest, με εισηγμένη την μητρική Quest Holdings) ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι η εταιρεία εξακολουθεί να επιδιώκει ευκαιρίες για στρατηγικές τοποθετήσεις ή εξαγορές που είναι συμβατές με τη στρατηγική της όσον αφορά τις λύσεις ή την τεχνογνωσία, την πελατειακή βάση, το ανθρώπινο δυναμικό ή τη γεωγραφική διείσδυση.
Τα πλάνα… των 100+ εκατ. ευρώ
Ο «πυρετός» των διεργασιών στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα συνδυάζεται με την υλοποίηση νέων επενδυτικών πλάνων. Σε διάστημα ενός περίπου τριμήνου, άλλωστε, δυο ελληνικές εταιρείες έχουν αποκαλύψει την πρόθεσή τους να διαθέσουν budget άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα στα προσεχή χρόνια: η μεν Epsilon Net, εκ των πρωταγωνιστών του business software, με συνέντευξη του επικεφαλής της Ιωάννη Μίχου στο newmoney, έκανε λόγο για επενδύσεις αυτού του ύψους σε βάθος 5-7 ετών, η δε Profile Software δια στόματος του προέδρου της Χαράλαμπου Στασινόπουλου ενημέρωσε αναλυτές και δημοσιογράφους σχετικά με την απόφασή της για νέες επενδύσεις μέχρι 100 εκατ. ευρώ, έως το 2028 (αμφότεροι είναι και οι μεγαλομέτοχοι, αντίστοιχα, των ομίλων τους).
Νέο mega επενδυτικό πλάνο αναμένεται να ενεργοποιήσει προσεχώς, για τον δεύτερο κύκλο της ανάπτυξής της, και η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, Ideal Holdings, με πρόεδρό της τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, με «συμπαίκτη» την πανίσχυρη Oak Hill Advisors. Το χρονικό σημείο έναρξής του τοποθετείται μετά από την ολοκλήρωση των συναλλαγών οι οποίες αφορούν τις μετοχικές εξελίξεις και εκτιμάται ότι οι δυο πλευρές θα συνεπενδύσουν είτε σε νέες δραστηριότητες είτε σε υφιστάμενες (πληροφορική/κυβερνοασφάλεια, λιανικό εμπόριο, τρόφιμα).
Το διαφαινόμενο τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και η αγωνία για την έγκαιρη παράδοση και αποπληρωμή σημαντικών, χρηματοδοτούμενων έργων για τον δημόσιο τομέα, δεν δείχνει να πτοεί τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι ήδη προετοιμάζουν τους ομίλους τους για την επόμενη μέρα.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους αποτελεί ένα από τα «αντίδοτα», ωστόσο έχουν υπάρξει αναφορές από παράγοντες του κλάδου και σε ένα υπό εξέταση σενάριο ενός νέου μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος, ως συνέχεια του RRF, το οποίο θα περιλαμβάνει και σημαντικά projects της πληροφορικής.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Πού θα επενδύσουν κεφάλαια 7 δισ. ευρώ
Χρηματιστήριο: Τα νέα φορολογικά κίνητρα που «ξεκλειδώνουν» ευκαιρίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.