Το 41% των οδηγών ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως δηλώνει ότι θα απέφευγε να αγοράσει ένα μοντέλο Tesla, απορρίπτοντας τη φίρμα του Έλον Μασκ για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.
Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, 53%, απάντησαν ότι γενικά θα απέφευγαν συγκεκριμένες μάρκες για πολιτικές αιτίες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26.000 οδηγούς από 30 χώρες για λογαριασμό της Global EV Alliance.
Όταν ζητήθηκε από τους οδηγούς να κατονομάσουν ποια μάρκα ή ποια χώρα παραγωγής θα απέφευγαν, το 41% ανέφερε την Tesla, το 12% την Κίνα και το 5% τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μασκ, που υπήρξε στενός σύμμαχος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, ενώ συχνά επιτίθεται σε πολιτικές για τη διαφορετικότητα ή προβαίνει σε χειρονομίες που έχουν προκαλέσει διεθνή αντιδράση. Παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, παραμένει αβέβαιο αν έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις.
Οι επιφυλάξεις απέναντι στην Tesla είναι εντονότερες στις ΗΠΑ (52%), στη Γερμανία (51%), αλλά και σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (45%). Στη Νορβηγία, όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυριαρχούν, το 43% δηλώνει ότι θα απέφευγε την Tesla. Το ποσοστό πέφτει στο 21% στη Γαλλία και μόλις στο 2% στην Ινδία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 12% των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων αποφεύγει την Κίνα ως χώρα παραγωγής. Οι αποκλίσεις όμως είναι μεγάλες: στη Λιθουανία το ποσοστό φτάνει το 43%, ενώ σε Ιταλία και Πολωνία μόλις το 2%.
«Το ζήτημα συνδέεται με τη διαθεσιμότητα των οχημάτων», εξηγεί η εκπρόσωπος της Global EV Alliance, Έλεν Χιεπ, σημειώνοντας ότι τα πιο οικονομικά κινεζικά μοντέλα είναι ευκολότερα προσβάσιμα σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε σχέση με ακριβότερες επιλογές όπως η Tesla. «Στον Παγκόσμιο Νότο οι οδηγοί δεν έχουν πολλές επιλογές· συχνά θέλουν απλώς ένα προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η ποικιλία είναι πολύ μεγαλύτερη», προσθέτει.
Διαβάστε ακόμη
Παράταση στο «Σπίτι μου 2» και μεγαλύτερα όρια εισοδήματος – Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Γερμανικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος
Η νέα αγορά της πρόληψης – Γιατί ξεφυτρώνουν παντού διαγνωστικά κέντρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.