Τέσσερις βασικούς πυλώνες ως ιδιαίτερα σημαντικούς, «ώστε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό επιχειρείν να μπορούν δίκαια και ισότιμα να έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες που αναδύονται», βλέπει ο Χάρης Μπρουμίδης της Vodafone Eλλάδος για την ανάκαμψη στη μετά Covid 19 περίοδο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη της Ελλάδας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά οι πρωτοβουλίες και τα έργα που θα στοχεύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

«Ήταν επιτυχία της χώρας να εξασφαλίσει πόρους για την ανάκαμψη, οι οποίοι είναι δυσανάλογα μεγάλοι ως προς το συνολικό αποτύπωμα της ελληνικής οικονομίας στην Ευρώπη. Μια επιτυχία που αναμφισβήτητα δημιουργεί ευκαιρίες, κρύβει ωστόσο και σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται πρωτίστως με τη δυνατότητα των ελληνικών μηχανισμών και διαδικασιών να απορροφήσουν έγκαιρα το μέγιστο δυνατό ποσοστό των πόρων. Για το επόμενο βήμα –και το άλμα που απαιτείται– είναι εξίσου σημαντική η υποστήριξη και έμπρακτη συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια ολόκληρου του οικοσυστήματος της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Η ουσιαστική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα εκτιμώ θα λειτουργήσει ως επιταχυντής», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Ως προς τους τέσσερις πυλώνες που είναι κρίσιμοι για την ανάκαμψη:

  • Την ανάπτυξη του 5G και διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού, ρυθμιστικού και επενδυτικού περιβάλλοντος που καταστήσει εφικτή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νέα δίκτυα
  • Την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και ειδικά των ΜΜΕ που αποτελούν τον παραγωγικό κορμό της χώρας και έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας
  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους με τρόπο οργανωμένο και ολοκληρωμένο
  • Την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, οριζόντια, σε όλη την κοινωνία και την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης από όλους τους πολίτες.

«Το 5G θα φέρει δυνατότητες που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Το θέμα είναι η ταχεία και οριζόντια εκμετάλλευσή τους, ώστε η χώρα να μπορέσει να ανακάμψει και να προοδεύσει παράλληλα και ισότιμα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ η ισότιμη πρόσβαση στις νέες δυνατότητες διασύνδεσης και στις τεχνολογίες ψηφιοποίησης μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάκαμψη της χώρας και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Παράλληλα, ειδικά για τις επιχειρήσεις, απαιτούνται μέτρα, που αντιμετωπίζουν τα κενά διαθεσιμότητας και την υιοθέτηση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων, όπως π.χ. κουπόνια συνδεσιμότητας ή φορολογικά ή άλλα κίνητρα για την ψηφιοποίησή τους».

Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας επεσήμανε ότι για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της ανάκαμψης απαιτούνται κάποιες βασικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, όπως η ολοκληρωμένη στρατηγική για δικτυακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων – όσο πιο γρήγορα αναπτυχθούν τα δίκτυα τόσο πιο νωρίς και ουσιαστικά θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες. «Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να επιταχυνθούν και απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των έργων δικτύων νέας γενιάς». Επιπλέον είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιταχύνει την εφαρμογή ενός σχεδίου για μία πανελλαδική υποδομή που θα μπορεί να υποστηρίξει δίκτυα οπτικών ινών παντού.

Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που εγκαθιστά στην Ελλάδα ο μητρικός όμιλος με έμφαση στην ηλεκτρονική υγεία, μέσω της θυγατρικής Vodafone Innovus. «Νιώθω ευτυχής και περήφανος που η Vodafone Ελλάδος, μέσω της θυγατρικής της Vodafone Innovus αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κέντρο έρευνας και καινοτομίας ειδικά στον τομέα αυτόn. Η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία αυτού του Παγκόσμιου Κέντρου Καινοτομίας ανακοινώθηκε επίσημα στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε και καταδεικνύει δύο σημαντικά στοιχεία, καταρχάς ότι υπάρχει τεχνογνωσία, εξειδίκευση και ταλέντο στην Ελλάδα κι επιπλέον ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες και ειδικά τομείς όπως το IoT μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη -τόσο μέσω των εφαρμογών, όσο και μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και προσέλκυσης ακόμη περισσότερων ταλαντούχων επιστημόνων. Αρκεί να σας πω ότι μόνο στη Vodafone, την τελευταία τριετία έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 40% σε τέτοιου τύπου θέσεις εργασίας, ενώ το νέο Κέντρο Καινοτομίας θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τάση αυτή».

Με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το πώς το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επηρεάσει τον ανταγωνισμό και τις τιμές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να υποβοηθήσει την επιτάχυνση των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς και την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας σταδιακά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τιμές της Vodafone στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένες με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις από πλευράς Πολιτείας, όπως η μείωση της φορολογίας στην κινητή, αλλά και η κατάργηση της φορολογίας στη σταθερή. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα κίνητρα για την ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Ένα μέτρο προς αξιολόγηση στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της φορολογίας, είναι η κατάργησή της για τις υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων και τις νέες ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές και η ζήτησή τους», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Διαβάστε ακόμη

Carrefour: Προσλήψεις 15.000 νέων της «γενιάς Covid» στη Γαλλία

ΟΑΕΔ: Με ψηφιακό ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών στο myOAEDlive

Δεκέμβριος ο μήνας των πληρωμών: Αναλυτικά τι θα λάβουν οι δικαιούχοι (vid)