Τις εκτιμήσεις τους για το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank δημοσίευσαν οι Merrill Lynch, JP Morgan αλλά και εγχώριες χρηματιστηριακές. Ο όμιλος της Alpha Bank παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη διετία 2020-22, στοχεύοντας στο τέλος της περιόδου η τράπεζα να έχει μειώσει το ρίσκο της κατά 70 μονάδες βάσης και το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω του 10%.

Πώς είδαν οι οίκοι αξιολόγησης το πλάνο;

Σύμφωνα με τη JP Morgan, η άνετη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην ελληνική αγορά, ύψους 12 δισ. ευρώ, που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες για τιτλοποίηση 8-10 δισ. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο σε μείωση του κόστους ρίσκου σε επίπεδα κάτω των 70 μονάδων βάσης ως το 2022 και στο ROE κοντά στο 9%. Διατηρεί τη σύσταση neutral και την τιμή-στόχο στο 1,5 ευρώ.

Aπό τη μεριά της, η Bank of America Merrill Lynch παραμένει επιφυλακτική για την Alpha Bank. Επισημαίνει ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs θα οδηγήσει σε πλήγμα στους κεφαλαιακούς δείκτες της τάξεως των 350 μονάδων βάσης και σε μείωση της λογιστικής αξίας κατά 2 δισ. ευρώ. Στην έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση neutral και το στόχο των 2,04 ευρώ.

Η Pantelakis Securities υπογραμμίζει ότι η ταχύτερη μείωση του ρίσκου οδηγεί σε γρηγορότερη ανάκαμψη στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Στην έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση overweight υπογραμμίζει ότι υπάρχει περιθώριο επανατιμολόγησης της μετοχής αλλά παραμένουν τα ρίσκα εκτέλεσης, επισημαίνοντας τις αισιόδοξες υποθέσεις για την αποτίμηση του project Galaxy και τις μελλοντικές ροές εσόδων.

Η Eurobank Equities σε έκθεσή της επισημαίνει ότι το στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank αντιμετωπίζει διάφορες ανησυχίες της αγοράς, με σημαντικότερη, την επίσπευση του ξεκαθαρίσματος στον ισολογισμό.

Τονίζει ότι θα χρειαστούν περισσότερες πρωτοβουλίες για τη μείωση των NPEs, θεωρεί ότι οι στόχοι κερδοφορίας είναι ρεαλιστικοί ενώ σημειώνει ότι η ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα και ως τέτοιο, αναμένεται να τύχει θερμού καλωσορίσματος από την αγορά.