Οι ισχυροί, διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης διατηρούνται άλλη μια χρονιά για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα και οδηγούν τους ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε άλλο ένα δυνατό finish για το 2023.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το 2024 ο πήχης θα ανέβει ακόμα ψηλότερα, καθώς αναμένεται να «τρέξουν» ταχύτερα τα μεγάλα έργα της ψηφιοποίησης για τον Δημόσιο Τομέα, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άρα το ίδιο θα συμβεί και στο σκέλος της απορρόφησης των αντίστοιχων κονδυλίων, με ότι αυτό θα σημαίνει για τα ταμεία όσων εταιρειών εμπλέκονται σε αυτά.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου Quest για το πρώτο εννεάμηνο του έτους, ότι από τα project του RRF η θυγατρική στην πληροφορική Uni Systems έχει εγγράψει στα έσοδα της ποσό μόλις 2 εκατ. ευρώ, από ένα σύνολο άνω των 100 εκατ. ευρώ για τα υπογεγραμμένα συμβόλαιά της που αφορούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημοσίου (από ένα συνολικό ανεκτέλεστο 550 εκατ. ευρώ περίπου), με την εκτίμηση ότι θα βελτιωθεί αυτή η εικόνα τους προσεχείς μήνες.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ιδιωτικός Τομέας μπορεί και κρατάει ψηλά τις πωλήσεις των ομίλων και των εταιρειών από την υλοποίηση έργων, από υπηρεσίες και προϊόντα, με φόντο το business software και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων, μη εξαιρουμένων των υποχρεώσεων τους προς την φορολογική αρχή, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και όσα άλλα οφείλουν να πράξουν για να είναι συνεπείς απέναντι στη νομοθεσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι όμιλοι των Epsilon Net και Entersoft, εκ των εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του εννεάμηνου τους για το ’23 μέχρι στιγμής, παρουσίασαν αύξηση εσόδων κοντά στο 30%:

Η πρώτη με 30,02% (59,45 εκατ. ευρώ) και η δεύτερη 29% (26,8 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με το ίδιο διάστημα στο ‘22, αμφότερες από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς του λογισμικού για επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η μεν Epsilon Net εμφάνισε βελτίωση στα καθαρά κέρδη προ φόρων +171,97% (15,72 εκατ. ευρώ) μετά την εφαρμογή της λογιστικής αποτύπωσης με βάση τη μέθοδο της «εύλογης αξίας» για τα Stock Options του IFRS 2, ή χωρίς αυτήν +63,31% (17,34 εκατ. ευρώ) και Adjusted EBITDA +30,53% (17,90 εκατ. ευρώ).

Η δε Entersoft είδε αύξηση 45% (8,1 εκατ. ευρώ) στα EBITDA και 47% στα κέρδη προ φόρων (5,3 εκατ. ευρώ).

Η μη εισηγμένη SoftOne, μέλος του ομίλου Olympia, από τους πρωταγωνιστές του business software, αναμένει αύξηση εσόδων στα 49 εκατ. ευρώ με EBITDA 12,8 εκατ. ευρώ (από 36,2 εκατ. ευρώ και 8,3 εκατ. ευρώ), αλλά και εκτίναξη της συνολικής εκτιμώμενης παραγόμενης αξίας του οικοσυστήματος της με επίκεντρο τα προϊόντα της από 89 εκατ. ευρώ το 2022, σε 120 εκατ. ευρώ το 2023 και άνω των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Uni Systems και Byte

Τι έδειξαν οι αριθμοί για άλλες επιχειρήσεις της τεχνολογικής αγοράς, ενδεικτικά:

Στον όμιλο Quest, οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) κατέγραψαν κατά το εννεάμηνο του 2023 διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+15%, στα 146,57 εκατ. ευρώ), με αύξηση 4,7% στα EBITDA, στα κέρδη προ φόρων κατά 7,8% και στα κέρδη μετά φόρων 14,5%, με το 50% περίπου των εσόδων του κλάδου να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος, ενώ για την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings ο τομέας της πληροφορικής/κυβερνοασφάλειας (Byte Computer, Ideal Electronics και Adacom/Netbull) αύξησε τις πωλήσεις του σε ποσοστό 14% (69,1%), με EBITDA +11% (7,9 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη +7% (4,5 εκατ. ευρώ).

Από τις ελληνικές εταιρείες εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πρόβλεψη για τα ετήσια έσοδά τους πρόσφατα η Cosmos Business Systems μίλησε για αύξηση τζίρου κοντά στο 60%, από 42 εκατ. ευρώ το 2022 στο ιστορικό ρεκόρ της των 66,2 εκατ. ευρώ για όλο το 2023.

Δισ. από 3 πηγές

Τα έργα ψηφιοποίησης του RRF για τον Δημόσιο Τομέα κοστολογούνται αθροιστικά σε 2 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του 2026.

Η αγορά του business software έχει υπολογιστεί από στελέχη της αγοράς σε 300-400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με την προοπτική να τριπλασιαστεί σε βάθος μιας 5ετίας μεταξύ 900-1,2 δισ. ευρώ, αν και άλλες πηγές «δίνουν» ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.

Σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίζονται τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία των πιο διεθνοποιημένων ως προς τις δραστηριότητές τους εγχώριων ομίλων πληροφορικής από έργα που αναλαμβάνουν και υλοποιούν στο εξωτερικό για διάφορους φορείς ή άλλες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί από ελληνικό όμιλο πληροφορικής με υψηλά μερίδια στη αγορά του business software πολύ καλές έως εξαιρετικές επιδόσεις σημείωσαν στην διάρκεια του 3ου τριμήνου πέρα από τον τομέα της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και οι υπόλοιποι οργανικοί τομείς ERP, WMS και λοιπών προϊόντων.

Στην στρατηγική των εταιρειών του κλάδου σημαντικό μέρος κατέχει η είσοδος σε νέες κάθετες αγορές λογισμικού μέσω εξαγορών, όπως αυτές των φαρμακαποθηκών, της διαχείρισης ακινήτων, του ξενοδοχειακού κλάδου, της ενέργειας, της λιανικής, ή και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό με τέτοια deals.

Με ιδιαίτερη προσμονή περιμένει η αγορά την διαμόρφωση της συνολικής εικόνας του έτους για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, όπου σημειώθηκαν –και φέτος- εκτός από τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, την ισχυρή κερδοφορία και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον ένας διψήφιος αριθμός και στα deals για νέες εξαγορές.

Διαβάστε ακόμη

Διαβάστε ακόμη 

Στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» για τον Προϋπολογισμό

Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό (pic)

Πώς κτίσματα με ελάχιστα τετραγωνικά μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακές κατοικίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ