© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Περίπτωση ελληνικής εταιρείας που μόλις μέσα σε οκτώ χρόνια έχει δημιουργήσει τέτοια υπεραξία, ξεκινώντας από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ μέσα από ένα «χρυσό» deal είναι εξαιρετικά σπάνια. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι αφετηρία σε αυτή την οκταετή διαδρομή ήταν η αγωνία για το μέλλον στην Ελλάδα των capital controls. Κι όμως, το deal βάσει του οποίου το 60% του Ομίλου Hellenic Healthcare θα περάσει στα χέρια της ΡureHealth Holding PJSC από το Αμπού Ντάμπι, θυγατρικής του κρατικού επενδυτικού ταμείου ADQ, έρχεται να αναδείξει ένα μοναδικό επιχειρηματικό success story. Μια ιστορία που έγραψαν και παράλληλα έσπευσαν να την κεφαλαιοποιήσουν μερικώς ένας επιχειρηματίας με αξιόλογη διαδρομή στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, ο κ. Δημήτρης Σπυρίδης με την ομάδα του που τον ακολουθεί 35 χρόνια τώρα, και ο fund manager του CVC, ενός εκ των σημαντικότερων κεφαλαίων επενδυτικών συμμετοχών στον κόσμο, ο κ. Αλεξ Φωτακίδης, επίσης με την ομάδα του. Ο μεν πρώτος με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη προ ημερών θα διαθέσει το μισό από το 10% της συμμετοχής του και το CVC το 55%, περιορίζοντας το δικό του μετοχικό μερίδιο στο 35%.
Το αναπτυξιακό πλάνο
Ετσι, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος παροχής ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας με τον νέο βασικό μέτοχό του, τον κορυφαίο όμιλο ιατρικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επενδύει δυναμικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, και τώρα στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νέα εποχή με ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», περιλαμβάνει τη δημιουργία του μεγαλύτερου ιατρικού πάρκου της Ευρώπης στην Αθήνα, εξαγορές στην Ευρώπη και μετεξέλιξή του σε έναν οργανισμό με πολύπλευρες δραστηριότητες πάντα γύρω από την Υγεία – από την ίδρυση πανεπιστημίων, τη δημιουργία Κέντρου Κλινικών Μελετών κ.ο.κ.
Προτού όμως δούμε αναλυτικά τα σχέδια που φιλοδοξούν να καταστήσουν τον Ομιλο Hellenic Healthcare περιφερειακό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη, αλλά και το παρασκήνιο πίσω από τη «χρυσή» συμφωνία, πάμε σε μια γρήγορη αναδρομή αυτής της πορείας.
Είναι 2016. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική περίοδο με τα capital controls σε ισχύ και τον χώρο της ιδιωτικής υγείας να προσπαθεί να βγει αλώβητος. Στο Metropolitan Hospital, το οποίο είχε δημιουργήσει ο κ. Σπυρίδης περίπου 15 χρόνια πριν, η «ακινησία» που επέβαλαν οι συνθήκες πρέπει να καμφθεί. Οπότε η απόφαση ήταν απλή: η συγκρότηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού πλάνου και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Η ιδέα μάλιστα ήταν απλή και εμπνευσμένη από αυτό που είχε κάνει μόλις έναν χρόνο πριν η οικογένεια Ανδρεάδη στον χώρο της φιλοξενίας με το ξενοδοχείο «Sani Ikos» στη Χαλκιδική. Η είσοδος επενδυτών (αρχικά οι Oaktree Capital Management, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE και από το 2012 στη θέση τους το κρατικό Ταμείο της Σιγκαπούρης GIC) έθεσε τις βάσεις ώστε να εξελιχθεί σε έναν διεθνή όμιλο φιλοξενίας με 12 ιδιόκτητα πολυτελή θέρετρα.

Το roadshow του Λονδίνου που είχε οργανωθεί θα συμπεριλάβει ραντεβού με 30 funds. Κανένα όμως δεν μετουσιώνει την περιέργειά του σε ενδιαφέρον, μια και ό,τι αφορούσε εκείνη την εποχή την Ελλάδα «έκαιγε». Ολοι, πλην ενός, του CVC, που εκείνη την εποχή αποεπένδυε από έναν όμιλο εταιρειών υγείας στην Ισπανία με επίσης πολύ καλές επιδόσεις. Από τη μία οι μεγάλες προκλήσεις και τα βάρη που αντιμετώπιζε όλος ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και από την άλλη το Metropolitan Hospital που φάνταζε ως ιδανική αφετηρία για το fund για να αρχίσει να χτίζει κάτι μεγάλο, κατέληξαν τον Μάρτιο του 2017 σε μια συμφωνία που τελικά όχι μόνο θα άνοιγε τον δρόμο να συγκροτηθεί ο μεγαλύτερος όμιλος στον χώρο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, αλλά επίσης θα άνοιγε την πόρτα της ελληνικής αγοράς στο CVC, το οποίο άρχισε να ανακαλύπτει ευκαιρίες και σε άλλους τομείς, εξελισσόμενο υπό την καθοδήγηση του κ. Φωτακίδη και της εν Ελλάδι ομάδας του σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές.
Η πρώτη επένδυση του fund στο Metropolitan Hospital ήταν μόλις 55 εκατ. ευρώ. Η «χημεία» μεταξύ της πλευράς Σπυρίδη και του CVC από την πρώτη στιγμή είναι πολύ καλή. Και θα μείνει έτσι μέχρι και σήμερα. Εξάλλου, χρόνο με τον χρόνο οι επιδόσεις του μεγάλου εγχειρήματος βελτιώνονταν, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Ενα σχέδιο που στο μεταξύ είχε ενεργοποιήσει το μεγαλύτερο κύμα συγκέντρωσης στον κλάδο της ελληνικής ιδιωτικής υγείας, αφού κάτω από την ομπρέλα του Hellenic Healthcare Group θα ενταχθούν μεταξύ άλλων o Ομιλος Υγεία, το Λητώ κ.ά. Αντίστοιχα και στην Κύπρο, όπου πλέον ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία.
Συνολικά υπολογίζεται πως μέσα από τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα που λειτουργεί εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους!
Η πρώτη επαφή με τους Αραβες της PureHealth Holding έγινε εδώ και κάποιον καιρό. Η εταιρεία ήδη από τότε αναζητούσε τρόπο να επεκταθεί στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν oργανισμό που επί της ουσίας είναι ο κορμός του Συστήματος Υγείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πλήθος νοσοκομείων και υποδομών. Εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. ευρώ, που πέραν της ευθύνης ανάπτυξης και τήρησης έργων, όπως ο εθνικός ιατρικός φάκελος, καινοτομεί στον χώρο της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας και πλέον ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική. Μάλιστα προ της εξαγοράς του 60% του Hellenic Healthcare Group είχαν προηγηθεί οι εξαγορές αντίστοιχων ομίλων υγείας από την PureHealth Holding στρατηγικά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η αρχική… χαλαρή προσέγγιση και συζήτηση εξελίχθηκε σε κανονική διαπραγμάτευση από τον περασμένο Ιούνιο. Εντατικές διαβουλεύσεις, εξονυχιστικός έλεγχος νομικός, χρηματοοικονομικός κ.ο.κ. Στην κυριολεξία πέρασαν από ακτινογραφία τα πάντα έως ότου δώσουν τα χέρια και πέσουν οι υπογραφές πιστεύοντας στις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει στον όμιλο.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα του deal αναμένεται να φέρει συνέργειες, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι αρκετές. Από τις υποδομές ΙΤ και τα ψηφιακά εργαλεία, στα οποία ο αραβικός όμιλος έχει επενδύσει πάρα πολύ, μέχρι τα φάρμακα, τα ιατροφαρμακευτικά υλικά, κάθε γκάμα των δραστηριοτήτων του ομίλου. Επίσης, στις εμπορικές προτεραιότητες του Hellenic Healthcare Group αναμένεται να είναι η έμμεση διείσδυση στην αγορά των ΗΑΕ υπό την έννοια ότι υπάρχει μεγάλη τάση κατοίκων των Εμιράτων να αναζητούν στο εξωτερικό ιατρικές λύσεις. Δαπάνη που ετησίως υπολογίζεται σε κάποια δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη προοπτική, μάλιστα, δημιουργεί ήδη τις ανάγκες για ένα εκτεταμένο πλαίσιο επενδύσεων εκ μέρους της Hellenic Healthcare, το οποίο θα συνεχίσει να είναι 100 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο. Ηδη έχει καταρτιστεί ένα μεγάλο πλάνο για την ενοποίηση του «Υγεία» και του «Μητέρα» και τη μετεξέλιξή τους στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης με 1.000 κλίνες, αλλά και ένα μεγάλο ιατρικό πάρκο. Το project, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων έξι μηνών.
Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι μονάδες-δορυφόροι που στήνονται στην επαρχία. Hδη είναι σε εξέλιξη projects μικρότερων μονάδων στην Κρήτη, στα νησιά και την Καλαμάτα. Το πλάνο ανάπτυξης επίσης προβλέπει την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου και σε χώρους που σήμερα θεωρούνται συγγενείς ή μπορούν να οδηγήσουν στην καθετοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Στο Ελληνικό
Νέες εξαγορές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ούτως ή άλλως η αγορά ήδη εκτιμάται ότι έχει συγκεντρωθεί αρκετά και βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης ο νέος μέτοχος αλλά και η διοίκηση του Hellenic Healthcare Group εκτιμούν ότι μπορούν να το πετύχουν με την επέκταση στο εξωτερικό. Κοινώς, η νέα εποχή που ξεκινά στον όμιλο θα είναι αρκετά εξωστρεφής. Ηδη εξετάζονται αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με σημαντικό πληθυσμό, αναπτυξιακή δυναμική και σταθερότητα όπου θα μπορούσε να γίνει διείσδυση μέσω κάποιας εξαγοράς.
Σε ό,τι αφορά τις νέες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν και την ίδρυση ΑΕΙ στην Ελλάδα μέσω παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, και το οποίο ήδη έτρεχε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος τελεί εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ περί συνταγματικότητας ή μη του νόμου Πιερρακάκη προκειμένου να ολοκληρώσει την επένδυση. Ηδη αυτό τον καιρό προετοιμάζεται κατασκευαστικά το ακίνητο που είχε εξαγοραστεί στην περιοχή του Ελληνικού στο οποίο θα στεγαστεί το παράρτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να λειτουργήσει ακόμα και από την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μαζί με αυτό ο όμιλος εκτιμά ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση λαμπρών επιστημόνων από το εξωτερικό που θέλουν παράλληλα να έχουν και ακαδημαϊκή καριέρα, όπως επίσης θα βοηθήσει στην είσοδο στο κομμάτι των κλινικών μελετών, που αποτελεί άλλον έναν στόχο του HHG.
Ολα αυτά είναι σχέδια τα οποία θα συνεχίσει να επιβλέπει το υφιστάμενο μάνατζμεντ, που πλέον για τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για τα ευρωπαϊκά σχέδια που καταρτίζουν οι Αραβες της PureHealth Holding. Μία προσωπική δικαίωση για τον αυτοδημιούργητο και ανήσυχο επιχειρηματία Δημήτρη Σπυρίδη, ο οποίος εξελίχθηκε στον πιο πετυχημένο dealmaker του χώρου μέσα σε μια πορεία 35 ετών.
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Ποιοι παράγοντες θα διαμορφώσουν τις αποδόσεις στις μετοχές στην Ευρώπη
Στα 5,5 δισ. ευρώ το κόστος από μια επαναφορά των «δώρων» σε Δημόσιο και συνταξιούχους
Τα εξωφρενικά ακριβά φρούτα της Ιαπωνίας – Η ιστορία μιας απίστευτης εμμονής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα