Στο τρίπτυχο «ασφαλιστικό κενό, δημογραφικό και φυσικές καταστροφές» διακρίνει η ασφαλιστική αγορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον, προσδοκώντας ο δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση να παραμείνει ανοιχτός, συμβάλλοντας έτσι, στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που γεννιούνται μέσω αυτών, περιέγραψαν οι CEOs των ΝΝ, Interamerican και HDI, Φιλίππα Μιχάλη, Γιάννης Καντώρος και Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου αντίστοιχα, στο πλαίσιο του 24ου (αντ)ασφαλιστικού συνεδρίου στην Ύδρα.

Στη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων εστίασε η κυρία Μιχάλη, χαρακτηρίζοντάς τη ως την κυριότερη πρόκληση για την αγορά. Κι αυτό γιατί, πίσω από αυτή κρύβεται μία χαμηλότερη χρηματοοικονομική παιδεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την κινητοποίηση όλων των stakeholders. «Η δουλειά από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είναι συνεχής και από κοινού με την κυβέρνηση έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως η αγορά έχει περάσει απο την περίοδο, όπου υπήρχαν φορολογικά κίνητρα σε αυτή των αντικινήτρων και πλέον βρίσκεται στο σημείο που συζητείται η μείωση κάποιων φόρων.

«Για να γίνουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχεις πείσει ότι αποτελείς μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», σχολίασε με τη σειρά του, ο κ. Καντώρος, υπογραμμίζοντας πως σε άλλες χώρες υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος με τους policy makers στη βάση συνεργασιών, έχοντας επιλέξει το κατάλληλο μείγμα, με την κάθε πλευρά να βάζει τα δικά του κεφάλαια, το know how κ.ο.κ.. «Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν γίνεται αυτό. Λείπει η έννοια του ανοιχτού διαλόγου. Κι, όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, για να μην χρειαστεί να τρέχουμε τελευταία στιγμή», σημείωσε.

Φυσικές καταστροφές

Την επισήμανση πως ζούμε σε μία εποχή κλιματικής αλλαγής που δεν διαχωρίζει το κράτος, τις εταιρείες, τον πολίτη έκανε ο κ. Σερμετζόγλου, προτρέποντας για την υιοθέτηση πρακτικών που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. «Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να είμαστε συνέταιροι με τον πελάτη», ανέφερε.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές από τις επιχειρήσεις, ο ίδιος τόνισε: «Εάν φτάνουμε στο σημείο να υποχρεώνουμε τις επιχειρήσεις να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Σίγουρα πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, αλλά όχι τιμωρητικά». Το πρόβλημα, όπως επισήμανε, είναι συνολικό, παγκόσμιο. «Από τις περίπου 500.000 που απασχολούν έως έναν εργαζόμενο το 40% είναι ασφαλισμένο. Πρέπει να γίνει σαφές πως με την ασφάλιση αναλύουμε τον κίνδυνο και βοηθάμε την επιχείρηση», κατέληξε.

Δημογραφικό

Όσον αφορά στο δημογραφικό, η επικεφαλής της ΝΝ σημείωσε πως το πρόβλημα είναι 10ετιών που εξελίσσεται μέσα στα χρόνια. «Πλέον δεν έχουμε το περιθώριο να το αγνοούμε», συμπέρανε, αναφερόμενη σε μία σειρά από στοιχεία, όπως:

Ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2070.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι άνω των 64 ετών το 1970 ήταν στο 7,5% , σήμερα αποτελούν το 22% του πληθυσμού και το 2070 θα φτάσουν το 40%.

Για κάθε άνθρωπο άνω των 65 ετών σήμερα αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι και σε κάποια χρόνια θα φτάσουν τον 1,5.

«Όσο η πυραμίδα αντιστρέφεται το σύστημα δεν θα μπορεί να στηρίξει τους συνταξιούχους. Αυτό χρειάζεται να αντιληφθεί ο κόσμος και να συνεργαστούμε. Το σύστημα τριών πυλώνων υπάρχει σε άλλες χώρες, μπορούμε να αντιγράψουμε με περηφάνια», πρόσθεσε.

«Το δημογραφικό έχει δύο προβλήματα: το θέμα των συντάξεων και της υγείας. Δεν έχουμε επαρκείς πόρους. Σε 10 χρόνια θα βρεθούμε σε αδιέξοδα για προβλήματα που είναι ήδη γνωστά. Υπάρχει μια διάθεση αναβλητικότητας», διαπίστωσε ο κ. Καντώρος.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρισμός: Κολοσσιαίες επενδύσεις 1 δισ. ετησίως για τα δίκτυα διανομής έως το 2050

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Κι εγώ από φτωχός ξεκίνησα»

Άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στην αραβική αγορά (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ