Επιχειρήσεις

Τον έλεγχο της Eurolife επιθυμεί ο Γουάτσα – Αίτημα στην DG Comp για την απόκτηση του 30% της Omers (Upd)

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Τι αναφέρει το έγγραφο της 27ης Μαΐου για τον αντίκτυπο που θα έχει το deal στον ανταγωνισμό και ποια η απόφαση της DG Comp - Με αγορά μετοχών η συγκέντρωση

Τον έλεγχο της Eurolife επιθυμεί o Ινδοκαναδός μεγαλοεπενδυτής,  Πρέμ Γουάτσα, υποβάλλοντας αίτηση στην DG Comp για την απόκτηση του περίπου 30% που εξαγόρασε σταδιακά η καναδική Ontario Municipal Employees Retirement System (OMERS).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της 27ης Μαΐου 2021, που αποκαλύπτει το newmoney, η Επιτροπή έλαβε κοινοποίηση προτεινόμενης συγκέντρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου. «Η κοινοποίηση αφορά στις ακόλουθες επιχειρήσεις: Fairfax Financial Holdings Limited και Eurolife FFH Insurance Group Holdings S.A. Η Fairfax αποκτά, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού συγκεντρώσεων, τον αποκλειστικό έλεγχο του συνόλου της Eurolife.Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αγορά μετοχών»,επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Ο αιτών δεν θεωρεί ότι η συναλλαγή θα έχει αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, βάσει οποιουδήποτε προϊόντος/γεωγραφικού προσδιορισμού της αγοράς, είτε αυτή αφορά σε προϊόντα ασφάλισης και αντασφάλισης είτε στη διανομή υπηρεσιών ασφαλιστικών προϊόντων. Επιπλέον θεωρεί ότι η συναλλαγή εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 5 της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με μία πιο απλοποιημένη διαδικασία για τη θεραπεία ορισμένων συγκεντρώσεων βάσει του κανονισμού περί συγκεντρώσεων».

Η Επιτροπή από την πλευρά της, διαπιστώνει ότι η κοινοποιηθείσα πράξη θα μπορούσε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη συγκέντρωση. Και καταλήγει: «Οι παρατηρήσεις πρέπει να περιέλθουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης».

Υπενθυμίζεται πως η Eurolife «πέρασε» στην Fairfax το 2015, με το τίμημα να ανέρχεται τότε στα 316 εκατ. ευρώ και την Eurobank να επωφελείται μέσω της μειοψηφικής συμμετοχής της, αυξάνοντας τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) κατά περίπου 26 μονάδες βάσης (σε 17,8% περίπου από 17,5%).

Επιδόσεις – ρεκόρ παρά την πανδημία

Αυξημένα κέρδη κατά 16% σε σχέση με το 2019 παρουσίασε την προηγούμενη οικονομική χρήση ο Όμιλος Eurolife FFH, καταγράφοντας συνολικά κέρδη μετά από φόρους 113,5 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία προ φόρων ήταν αυξημένη κατά 13% στα 151,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα βελτιώθηκαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 22,2 εκατ. ευρώ. όσον αφορά στο συνολικό μερίδιο αγοράς, αυτό υπολογίζεται στο 10%, με τον κλάδο ζωής να αποτελεί τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 16% έναντι 3% στις γενικές ασφάλειες.

«Γνώρισα τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Τον Φωκίωνα (σ.σ. Καραβία) που διοικεί την  Eurobank., τον Αλέξανδρο (σ.σ. Σαρρηγεωργίου) της Eurolife. Είναι πολύ έξυπνοι άνθρωποι», τόνιζε ο Πρεμ Γουάτσα σε πρόσφατη παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο επέλεξε να παραμείνει ενεργός επενδυτικά στην Ελλάδα. Με την κίνησή του αυτή δε, επιβεβαιώνει αφενός, την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρίας και αφετέρου, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του που αποτελείται ως επί το πλείστον από ασφαλιστικούς Ομίλους (ελέγχει 19 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, ενώ συμμετέχει με μειοψηφικά ποσοστά έως 41% σε άλλες πέντε ασφαλιστικές εταιρίες, με την παρουσία να εκτείνεται από τον Καναδά, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη έως την Ασία και τη Μέση Ανατολή).

Διαβάστε ακόμα: 

Τα αλλόκοτα γραφεία της μετά – Covid εποχής: Τοίχοι που… μετακινούνται και ανέπαφα ασανσέρ

Τα τρία προνόμια που εξετάζονται για τους εμβολιασμένους – Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 25-29 (Vid)

Πληρώνονται σήμερα οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου