Επιχειρήσεις

Τζακ Μα (Alibaba): Ο καιρός και το… ημερολόγιο ροκάνισαν τις πωλήσεις

  • newsroom


Δεν πιάσαμε τον στόχο γιατί έκανε ζέστη και η μέρα των Εργένηδων έπεσε Δευτέρα, είπε ο συνιδρυτής του κινεζικού κολοσσού

Μπορεί οι πωλήσεις της Alibaba να έσπασαν ρεκόρ την «Ημέρα των Εργένηδων», ξεπερνώντας τα 38 δισ. δολάρια, ωστόσο ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του καθώς ο κινεζικός κολοσσός δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, εξαιτίας όπως είπε, του ζεστού καιρού αλλά και του γεγονότος ότι το μεγάλο event έπεσε Δευτέρα.

Η «Ημέρα των Εργένηδων» που είναι επίσης γνωστή ως «Double 11» γιατί πέφτει στις 11 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός για τους καταναλωτές που διαρκεί ένα 24ωρο και προβλέπει μεγάλες εκπτώσεις για χιλιάδες προϊόντα.

«Αυτό που θέλω να σας πω είναι πως οι πωλήσεις της φετινής Ημέρας των Εργένηδων δεν έφτασε τις προσδοκίες μου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως πως είναι ικανοποιημένος που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως είπε, «η Wall Street προέβλεψε ότι η 11η Νοεμβρίου θα είχε αύξηση 20%, σημάδι ότι η κατανάλωση στην Κίνα είναι αδύναμη και ότι η οικονομία επιβραδύνει. Ωστόσο, τα νούμερα αυξήθηκαν κατά 25,7%».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα κινεζικά social media, ο Μα αναφέρει: «υπάρχουν πολλοί λόγοι (σσ. Που οι πωλήσεις δεν έπιασαν τον στόχο). Ενας από αυτούς είναι ο υπερβολικά ζεστός καιρός. Τα ρούχα πωλούνται περισσότερο όταν κάνει κρύο. Αλλος ένας λόγος ήταν πως έπεσε Δευτέρα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περιθώριο άλλη μισή μέρα στους καταναλωτές για τις επόμενες Ημέρες των Εργένηδων.

Τα σχόλια του Μα έρχονται τη στιγμή που η Alibaba ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με στόχο να συγκεντρώσει 13 δισ. δολ.