Σύσσωμος ο αυστριακός Τύπος συμφωνεί στην εκτίμηση ότι τα περιθώρια για τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς έχουν στενέψει υπερβολικά πολύ.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει μετά τις κατηγορίες που διατυπώνει σε βάρος του καγκελαρίου με τον πλέον σαφή τρόπο η εισαγγελία, αρμόδια για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά. Ακόμα κι αν ο 35χρονος καγκελάριος δείχνει να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αιτιάσεις της δικαιοσύνης αρνούμενος κάθε κατηγορία η διάσταση της υπόθεσης είναι χωρίς προηγούμενο. Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης δεν βρίσκεται μόνο ο ίδιος, αλλά και το στενό του περιβάλλον: ο σύμβουλος ΜΜΕ, ο επικεφαλής στρατηγικής και ένας εκπρόσωπος Τύπου.

Την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στην καγκελαρία, στα κεντρικά του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος ÖVP και τα γραφεία ενός μέσου ενημέρωσης και κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους, διακομιστές, κινητά και υπολογιστές. Ο καγκελάριος και στενοί συνεργάτες του κατηγορούνται ότι έδωσαν σε μέσο ενημέρωσης 1 εκατομμύριο ευρώ για ωραιοποιημένες δημοσκοπήσεις. Και μάλιστα τα χρήματα προήλθαν από δημόσια ταμεία.

Ο κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών, οι Πράσινοι, πήραν σήμερα πρωτοβουλία και πραγματοποίησαν πρώτες επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου Η κίνηση αυτή θέτει υπό αφόρητη πίεση το κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό επικρατεί πλήρης σύμπνοια μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Αβέβαιη η έκβαση ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών

Η αρμόδια εισαγγελία διατυπώνει ως εξής τις υποψίες σε βάρος του καγκελάριου στο ένταλμα έρευνας: «Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι το κεντρικό πρόσωπο. Όλες οι ενέργειες έγιναν προς το δικό του συμφέρον. Όλοι οι συμμετέχοντες όφειλαν με τις πράξεις τους να διασφαλίσουν ότι θα γίνονταν πρώτα πρόεδρος του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριος».

Στην Αυστρία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι. «Σύμφωνα με το αυστριακό σύνταγμα σε περίπτωση επιτυχημένης πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διορίσει νέο ή νέα καγκελάριο», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Φιλτσμάιερ και προσθέτει: “Δεν πρέπει κατ΄ ανάγκη να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.”

Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle