Αύξηση στο 7,8% παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία τον μήνα Μάιο από 6,6% τον Απρίλιο, καθώς χάθηκαν περίπου 84.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT.

Έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν εννέα αναλυτές είχαν ότι το ποσοστό ανεργίας θα έφτανε το 7,7%.

Ο Μάιος είναι ο τρίτος μήνας που αντανακλά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ιταλία, τη χώρα που επλήγη πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών από την επέλαση της πανδημίας, στις 21 Φεβρουαρίου.

Το lockdown και τα επακόλουθα μέτρα που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση για να ελέγξει τον κορωνοϊό που «γονάτισε» την οικονομία, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι περισσότερες εταιρείες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το ποσοστό ανεργίας ωστόσο έπεσε κατακόρυφα αυτούς τους δύο μήνες, καθώς ο κόσμος σταμάτησε να αναζητά εργασία. Η αύξηση του Μαΐου αντανακλά τη σταδιακή άρση του lockdown και οι Ιταλοί επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, καθώς στα ποσοστά ανεργίας προσμετρώνται μόνο όσοι είναι σε αναζήτηση εργασίας.

Η κυβέρνηση Κόντε έχει δεσμεύσει πάνω από 75 δισ. ευρώ για την παροχή οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έχει επαναλάβει ότι «κανείς δεν θα πρέπει να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας του κορωνοϊού».

Πάντως, τα σημερινά στοιχεία της ISTAT έδειξαν ότι το τρίμηνο μέχρι και τον Μάιο, χάθηκαν περίπου 381.000 θέσεις εργασίας εν συγκρίσει με το διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

Μέχρι το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η ιταλική αγορά εργασίας τα είχε πάει σχετικά καλά, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας ήταν σε στασιμότητα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ έκανε βουτιά 5,3% λόγω κορωνοϊού. Ηταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την πρώτη καταγραφή των εν λόγω στοιχείων το 1995.

Κατά το β’ τρίμηνο που συμπεριλαμβάνει περισσότερες ημέρες lockdown, αναμένεται να καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση, πριν την αναμενόμενη ανάκαμψη του β’ εξαμήνου του έτους.

Τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών που αναζητούσαν εργασία, αυξήθηκε στο 23,5% από 21,5%.

Συνολικά, το ποσοστό απασχολουμένων στην Ιταλία είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη και τον Μάιο υποχώρησε στο 57,6% από 57,9% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.