Μπορεί ο πληθυσμός της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια να γηράσκει, όπως αποκαλύπτουν οι σχετικές έρευνες, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ευμάρειας, αλλά ήδη σημειώνεται και αύξησή του, όχι λόγω αύξησης των γεννήσεων, αλλά λόγω αύξησης των προσφύγων που εγκαθίστανται σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Κατά 1,5 εκατ. ανθρώπους αυξήθηκε ο πληθυσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, με η Γερμανία και τη Σουηδία να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες ανόδους μετά την εισροή προσφύγων στην ήπειρο.

Ο συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη εκτιμάται πως ήταν στα 511,8 εκατ. στις αρχές του έτους, από 510,3 εκατ., λόγω της αυξανόμενης εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Από τις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ, η Σουηδία εμφάνισε άνοδο 14,5% στον πληθυσμό της. Ακολουθούν η Γερμανία με 7,6% και η Βρετανία με αύξηση 6,5% σε 65,8 εκατ.

Η αύξηση που σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η χώρα πλησιάζει να ξεπεράσει τη Γαλλία που μετρά πληθυσμό 87,02 εκατ.

Η Γερμανία παραμένει το κράτος της ηπείρου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, στα 82,8 εκατ. ανθρώπους ή 16,2% του συνόλου στην ΕΕ.

population europe

Η αύξηση στα νούμερα είναι καλό νέο για τις δυτικές χώρες της Ευρώπης, πολλές από τις οποίες βλέπουν τον πληθυσμό τους να γερνά. Ωστόσο δεν εμφάνισαν όλα τα κράτη ανόδους, με την Ιταλία να παρουσιάζει συρρίκνωση 1,2% πέρυσι. Άλλες χώρες με μειούμενους πληθυσμούς είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία υποδέχθηκε 890.000 πρόσφυγες στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015. Οι αριθμοί έχουν από τότε επιβραδυνθεί σε 280.000 πέρυσι, με την ΕΕ συνολικά να χορηγεί status πρόσφυγα σε 390.000 ανθρώπους το 2016.