Στη βάσανο της στεγαστικής κρίσης οι ευρωπαίοι πολίτες, με τον αριθμό όσων δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα στέγασης να αυξάνεται συνεχώς μετά από χρόνια πληθωρισμού άνω του στόχου και εκτίναξης του κόστους δανεισμού.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα που αναμένουν να κάνουν καθυστερημένες πληρωμές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή ενοίκιο αυξήθηκε σε πάνω από 20% το πρώτο τρίμηνο από περίπου 15% το 2023, ανέφεραν οι ερευνητές της ΕΚΤ Όμηρος Κουβάβας και Ντεσισλάβα Ρουσίνοβα τη Δευτέρα 22/4. Για τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, σχεδόν διπλασιάστηκε στο 30%.

«Δεδομένων των σημερινών και μελλοντικών επιπτώσεων τόσο των αυξημένων επιτοκίων όσο και της απώλειας αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού, η ικανότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση και τις πληρωμές των στεγαστικών δανείων τους αποτελεί πηγή ανησυχίας», αναφέρεται στο άρθρο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, όπου οι νέες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στα ενοίκια, τα οποία ήταν σφιχτά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ακόμη και πριν από την έξαρση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλούς πολιτικούς στην περιοχή να ανησυχούν ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική συγκρατεί υπερβολικά την οικονομία των 20 χωρών.

Παράλληλα, οι πόλεμοι και η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει εκτινάξει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη, ενώ και η ενεργειακή κρίση κάνουν ακόμη πιο δύσκολη των καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.

Γερμανία: Πτώση στις επενδύσεις κατά 19% λόγω της ύφεσης των ακινήτων

Οι επενδυτές κατέβασαν ταχύτητα στις επενδύσεις ακινήτων στη Γερμανία στην αρχή του έτους, σύμφωνα με την Jones Lang Lasalle, ακόμη και όταν ορισμένες αποτιμήσεις φαίνεται να έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο και οι μειώσεις των επιτοκίων πλησιάζουν.

Οι συμφωνίες για γραφεία, κατοικίες και αποθήκες μειώθηκαν κατά 19% στα 6,3 δισ. ευρώ (6,8 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο μεσίτης. Αυτό είναι το πιο αδύναμο για την περίοδο από το 2011. Οι πωλητές δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν αγοραστές για κτίρια γραφείων, με τον όγκο των συναλλαγών να έχει μειωθεί περισσότερο από 30% σε αυτό το τμήμα.
Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 800.000 διαμερισμάτων στη Γερμανία, ενώ αυτή η τάση ολοένα αυξάνεται.

Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές οικογένειες, ζουν σε ελάχιστα τετραγωνικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το 2023 κατασκευάστηκαν περίπου 245.000 διαμερίσματα και φέτος θα είναι μόνο 210.000. Επειδή η προσφορά διαμερισμάτων είναι μικρή, αλλά η ζήτηση τεράστια, οι τιμές ενοικίασης εκτοξεύονται.

Υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό για μια κατοικία. Κάποιοι κατασκηνώνουν σε υπαίθριο χώρο ή μετακινούνται από φίλο σε φίλο ως άστεγοι ή διανυκτερεύουν σε καταλύματα της δημοτικής Αρχής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανών Ενοικιαστών εκτιμά ότι υπάρχουν 3.500 τέτοια άτομα στην περιοχή του, δηλαδή δέκα φορές περισσότεροι από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Η επείγουσα έκκλησή του: «Στα επόμενα 20 χρόνια, περίπου 30.000 άνθρωποι θα μετακομίσουν στη Βόννη και γι’ αυτούς θα χρειαστούμε 15.000 νέες κατοικίες».

Ο εφιάλτης των κατοικιών στην Ελλάδα

Καθημερινό θέμα συζήτησης είναι η ραγδαία αύξηση τιμών και ενοικίων στα ακίνητα, κάνοντας δύσκολη την εύρεση κατοικίας ιδιαίτερα για τους νέους και στην Ελλάδα. Το 2023, «έκλεισε» με νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 6%-10%, ενώ, το «μείζον» κοινωνικό πρόβλημα του κόστους στέγασης μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει και το 2024, όπως γράφει στο newmoney ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι τιμές ενοικιάσεων ξεπερνούν ακόμα και τον βασικό μισθό. Στις περιοχές των Βορείων Προαστίων το 90,68%των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών 80-110τμ άνω του 1ου ορόφου, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 800€, εκ των οποίων το 65,73% άνω των 1.000€/μήνα. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, το 87,4% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών με τα άνωθεν κριτήρια, έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 800€, εκ των οποίων το 67,49% άνω των 1.000€/μήνα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το 73,81% των διαθέσιμων προς μίσθωση οικογενειακών κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€/μήνα, εκ των οποίων το 34,08% άνω των 1.000€/μήνα. Η ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων στον Πειραιά αποτυπώνεται στον κάτωθι πίνακα, όταν το 2022 το 44,35% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είχαν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€ και σήμερα το 84,05% – εκ των οποίων το 31,5% άνω των 1.000€. Στις άλλοτε οικονομικές περιοχές του Υπολοίπου Αττικής, μόλις το 59,97% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είχαν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 700€, ενώ σήμερα το 48,43%.

Παρίσι: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έφεραν την άνοιξη

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι πήραν φόρα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ενοικιάζουν τα διαμερίσματα σε υψηλές τιμές ειδικά το καλοκαίρι, ωστόσο λόγω χαλαρής ζήτησης και υπερκορεσμένης αγοράς, απογοητεύονται.

Τα μεσιτικά γραφεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους Παριζιάνους να καταχωρήσουν τα μόνιμα σπίτια τους ως προσωρινά ενοίκια για παραθεριστές, λένε ότι μειώνουν τις τιμές για τα πολυτελή ενοίκια σε κομψές γειτονιές και μετριάζουν τις προσδοκίες των ιδιοκτητών που ήλπιζαν να εκμεταλλευτούν το κύμα των επισκεπτών που έρχονται στην πρωτεύουσα.

Πολλοί υπεραισιόδοξοι ιδιοκτήτες καταχώρησαν τα διαμερίσματά τους τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τη συνήθη διανυκτερεύουσα τιμή, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι λίγοι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν.
Η Nathalie Garcin, συμπρόεδρος της μεσιτικής εταιρείας Emile Garcin, λέει ότι έχει μειώσει τις τιμές στο μισό από αυτό που αρχικά ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, ενώ παράλληλα έχει γίνει πιο επιλεκτική σε ό,τι παραθέτει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη:

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έφθασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023 – Πόσα έδωσε η Ελλάδα

Société Générale: Ξεχάστε τις περικοπές των επιτοκίων από τη Fed φέτος – Αγοράστε χαλκό και χρυσό, όχι πετρέλαιο (γραφήματα)

Οι κινεζικές business της Aramco – Νέο μεγάλο deal στον κλάδο των πετροχημικών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ