Ευρώπη

Άνγκελα Μέρκελ: Η καγκελάριος και η θητεία της σε αριθμούς

  • newsroom


Μια σύντομη αριθμητική αποτίμηση της απερχόμενης καγκελαρίου - Εντυπωσιακός ο αριθμός των Ελλήνων πρωθυπουργών που «χώρεσαν» στα 16 χρόνια της θητείας της και όχι μόνο

Η εποχή Μέρκελ οδεύει προς το τέλος της. Μια ασυνήθιστη διαδρομή για μια πολιτικό που μεγάλωσε, σπούδασε και εργάστηκε στην Αν. Γερμανία, μπήκε μετά την Πτώση του Τείχους στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα για να φτάσει στα ύψιστα αξιώματα και να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας. Μέχρι την ημέρα των εκλογών θα βρίσκεται συνολικά 5.787 ημέρες (και νύχτες) στο αξίωμα αυτό. Ένα εντυπωσιακό νούμερο που πλησιάζει το ρεκόρ του πολιτικού της μέντορα, του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος παρέμεινε καγκελάριος επί 5.870 ημέρες, 16 χρόνια και 4 εβδομάδες. Σε περίπτωση μάλιστα που ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης αποδειχθεί δύσκολος, υπάρχει περίπτωση η Μέρκελ να φτάσει, ακόμη και να σπάσει το ρεκόρ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.

Η Μέρκελ πάντα καθοδόν

Κάτι που η ίδια απεύχεται. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα σε αποχαιρετιστήρια συνάντησή της με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι τόνισε ότι αυτή τη φορά στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο σχηματισμός κυβέρνησης.

171 ημέρες διήρκεσε μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2017, ένα ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Αιτία η άρνηση του αρχηγού των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει σε συνασπισμό με τους Πρασίνους. Για το Παρίσι αυτή η καθυστέρηση καταγράφηκε από τον πρόεδρο Μακρόν με αδημονία. Ο Μακρόν είναι ο τελευταίος Γάλλος πρόεδρος με τον οποίο συνεργάστηκε στενά η Μέρκελ.

Προηγήθηκαν άλλοι τρεις: Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για το πρώτο χειροφίλημα. Με άλλους τέσσερις Αμερικανούς προέδρους συνεργάστηκε η Μέρκελ κατά τη θητεία της. Αμέσως μετά την εκλογική της νίκη το 2005 προσπάθησε με τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ να «διορθώσει» τις φθορές που προκάλεσε στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις η άρνηση του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Με τον Μπάρακ Ομπάμα δεν ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Αλλά ο επικεφαλής σύμβουλός του, ο Μπεν Ρόουντς, θρυλείται ότι είδε τα μάτια της Μέρκελ να βουρκώνουν, όταν το 2016, στο τέλος της θητείας του, ο Ομπάμα ήρθε στο Βερολίνο για να την αποχαιρετήσει. Με τον διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις της ήταν αισθητά παγωμένες. Μετά τη νίκη Μπάιντεν ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο την απερχόμενη καγκελάριο ως πρώτη αρχηγό κράτους και κυβέρνησης της Ευρώπης.

Το γραφείο της Μέρκελ στην καγκελαρία απέχει από τις Βρυξέλλες 648 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Δεν υπάρχει διαδρομή που να έχει κάνει περισσότερο σε αυτά τα 16 χρόνια. Υπολογίζεται πάνω από 100 φορές για διάφορες συναντήσεις της ΕΕ. Στις ΗΠΑ ήταν 23 φορές, στην Ρωσία 20, στην Κίνα 13. Και φυσικά επισκέφθηκε χώρες που δεν είχε ξαναπατήσει Γερμανός καγκελάριος, όπως Κολομβία, Αγκόλα, Γροιλανδία.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle