Ευρώπη

Ανησυχητικά σημάδια – Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

  • newsroom


Tα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αδύναμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας

Το αρνητικό momentum της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της S&P Global, τα οποία καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. 

Αιτία αποτελεί, φυσικά, η εκτόξευση του ετήσιου πληθωρισμού (8,1% τον Μάιο) αλλά και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα (σήμερα βρίσκονται στο 0%), μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να πλήξει τη ζήτηση και να επιβραδύνει την ανάπτυξη. 

Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος συνδυάζει στοιχεία τόσο από τις υπηρεσίες όσο κι από τη μεταποίηση, κατέγραψε αισθητή πτώση στις 51,9 μονάδες έναντι 54,8 μονάδων τον Μάιο. Ας σημειωθεί ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης των δύο κλάδων.  

Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν οριακή υποχώρηση στις 54 μονάδες, με την επίδοση των 51,9 μονάδων να είναι η χειρότερη από τις αρχές του 2021.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης «έπεσε» στις 52,8 μονάδες (χαμηλό πέντε μηνών) από 56,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 55,5 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης διολίσθησε σε χαμηλό δύο ετών, καθώς διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες (από 54,6 τον Μάιο). 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τις αδύναμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους αναλυτές να αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022 και του 2023, λόγω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,8% το 2022 (από 5,4% το 2021), ενώ περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται το 2023 και το 2024, όταν η ανάπτυξη περιοριστεί στο 2,1%.  

Διαβάστε επίσης:

Καζίνο στο Ελληνικό: Η ελληνοαμερικανική συμμαχία που αλλάζει τον τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας στην Ελλάδα

Οικογένεια Περρωτή: Νέο σφυρί για ακίνητο – «φιλέτο» στη Λεωφόρο Αμαλίας (pic)

Είναι το ρούβλι ένα νέο «χωριό Ποτέμκιν»; – Τι σημαίνει η εντυπωσιακή του άνοδος μετά τη βουτιά του Μαρτίου