Έρευνα για το αν το κοκτέιλ αντισωμάτων της για τον κορωνοϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, διεξάγει η AstraZeneca, ενώ παράλληλα εξετάζει κατά πόσο αυτή είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

«Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο», ανέφερε η εταιρεία.

Διευκρίνισε δε ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.

«Εξετάζουμε επίσης το κοκτέιλ αντισωμάτων AZD7442 απέναντι σε αυτήν τη μετάλλαξη και ελπίζουμε ότι θα διατηρήσει την αποτελεσματικότητά του, αφού περιέχει δύο ισχυρά αντισώματα με διαφορετική και συμπληρωματική δράση απέναντι στον ιό».

Εξάλλου, η Pfizer ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αν χρειαστεί θα έχει έτοιμο το εμβόλιο για τη νέα μετάλλαξη σε 100 μέρες. «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Τα τρία «κλειδιά» για την ταχεία ανάκαμψη από την κρίση

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%

Μετάλλαξη της Μποτσουάνας: Τα κράτη – μέλη της Ευρώπης συμφώνησαν να απαγορεύσουν όλες τις πτήσεις από τη νότια Αφρική