Ευρώπη

Baakenhafen: Ποια είναι η συνοικία που φιλοδοξεί να γίνει οικιστικό πρότυπο στη Γερμανία

  • newsroom


Η πόλη που βρίσκεται κοντά στο Αμβούργο και έχει θέσει ως στόχο τις μικρές αποστάσεις, καθώς όλα θα είναι προσβάσιμα χωρίς αυτοκίνητο ή με carsharing

Η συνοικία Baakenhafen, βρίσκεται στο λιμάνι της μεγαλούπολης με θέα της Φιλαρμονική του Έλβα. Σε αυτήν την περιοχή εδώ και χρόνια χτίζεται ένα πρότυπο οικοδομικό τετράγωνο με 3.800 διαμερίσματα. Οι εργασίες θα διαρκέσουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό, δύο χρόνια. Στόχος να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη συνοικία καινοτομίας στην Ευρώπη με carsharing και ηλεκτροκίνηση για 8.000 κατοίκους. ‘Η με άλλα λόγια, η πόλη των μικρών αποστάσεων. Ο Χανς Ζέεμαν, υπεύθυνος του έργου στην εταιρεία Hafencity εξηγεί τους στόχους.

Το αυτοκίνητο στο πυρ το εξώτερο

«Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την κατοικία, την εργασία και τη χρήση χώρων αναψυχής. Έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παραιτηθούμε από την κινητικότητά μας, αλλά να την μειώσουμε στο ελάχιστο». Όλα θα μπορούν να γίνονται μέσα σε δέκα λεπτά. Όλα σε κοντινές αποστάσεις, καταστήματα, πάρκα, παιδικές χαρές, νηπιαγωγεία. Ήδη ο στόχος επιτυγχάνεται στα πρώτα διαμερίσματα στην πλατεία Lola-Rogge, όπου άνοιξαν δύο σούπερ-μάρκετ. Βέβαια η εγγύτητα είναι το ένα σκέλος του σχεδίου, το άλλο είναι να μειωθούν τα αυτοκίνητα.  Όπως εξηγεί, θέσεις στάθμευσης θα υπάρχουν, όχι έξω στους δρόμους, αλλά σε υπόγειο γκαράζ και θα είναι πολύ περιορισμένες.

Ο δημόσιος χώρος θα δοθεί για χρήση στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Όσοι νοικιάσουν ή αγοράσουν διαμερίσματα στη συνοικία Baakenhafen θα πρέπει να απαρνηθούν το αυτοκίνητο, κάτι που βέβαια θα γνωρίζει όποιος υπογράφει συμβόλαιο. Η εναλλακτική είναι το ποδήλατο, τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή το carsharing. Προς το παρόν τα αυτοκίνητα είναι λίγα, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσουν τα 100. Οι κάτοικοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέσω σχετικής εφαρμογής και καταβάλλοντας ένα ποσό. 100 αυτοκίνητα για 8.000 κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα: DW