Ευρώπη

Μπόρις Τζόνσον: Αντιμέτωπος με την ανταρσία των Τόρις

  • newsroom


Στο Συντηρητικό Κόμμα μόνο η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δεχθεί ανάλογο πλήγμα, το μεγαλύτερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προτού καθαιρεθεί από το κόμμα της

Αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση της νομιμοποίησής του, μετά την πρωτοφανή εξέγερση των βουλευτών των Τόρις στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά της εισαγωγής νέων περιοριστικών μέτρων, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη πληγεί από μια σειρά σκανδάλων, από περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος μέχρι τα πάρτι για το τέλος του 2020 στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά παραβίασιν των υγειονομικών μέτρων.

Τώρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ρισκάρει την απώλεια και ενός προπύργιου των Τόρις στις συμπληρωματικές εκλογές που διεξάγονται αύριο, εν μέσω άλλης μίας αναζωπύρωσης της πανδημίας, αυτήν τη φορά εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Χθες το βράδυ (14.12.2021), το χαστούκι που δέχθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν ηχηρό: 99 βουλευτές της πλειοψηφίας καταψήφισαν την εισαγωγή υγειονομικού πιστοποιητικού για τη συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις και χρειάστηκαν οι ψήφοι του Εργατικού Κόμματος για να εγκριθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας, σε μια χώρα που μετρά ήδη 146.500 θανάτους από τον κορωνοϊό.

Είναι η μεγαλύτερη εξέγερση κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς στο Συντηρητικό Κόμμα μόνο η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε δεχθεί ανάλογο πλήγμα, το μεγαλύτερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προτού καθαιρεθεί από το κόμμα της.

«Γροθιά», «Μεγάλο Πλήγμα», «Ο Μπόρις Τραυματισμένος»: Οι βρετανικές εφημερίδες τονίζουν τις διαστάσεις της εξέγερσης, τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αποσκίρτηση μέχρι 79 βουλευτών.

«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί συντηρητικοί βουλευτές αποσύρουν την υποστήριξή τους είναι μοιραίο για το κύρος του», γράφει ο Rafael Behr στον Guardian.

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Η εξέγερση στη Βουλή των Κοινοτήτων δείχνει τη δυσαρέσκεια ορισμένων Τόρις απέναντι σε υγειονομικά μέτρα που θεωρούν ότι πλήττουν τις ατομικές ελευθερίες και βλάπτουν την βρετανική οικονομία. Αλλά αποτελεί επίσης και έκφραση μομφής κατά μίας κυβέρνησης που πλήττεται από σειρά σκανδάλων.

Ο πρωθυπουργός «έλαβε χθες το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι συνάδελφοί του δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση», δήλωσε στο Times Radio ο βουλευτής των Τόρις, Μάρκ Χάρπερ.

Κατά τη γνώμη του, «όλα άρχισαν εδώ και μερικές εβδομάδες», όταν ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να τροποποιήσει τους πειθαρχικούς κανόνες του Κοινοβουλίου προς όφελος του συντηρητικού βουλευτή Όουεν Πάτερσον, που αναγκάστηκε σε παραίτηση για υπόθεση σύγκρουσης συμφερόντων.

Την Κυριακή, η Sunday Mirror δημοσίευσε φωτογραφία του Μπόρις Τζόνσον να φιλοξενεί, περιστοιχισμένος από τους συνεργάτες του, χριστουγεννιάτικο κουίζ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιδεικνύοντας επίμονη περιφρόνηση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που η κυβέρνηση είχε καλέσει τους Βρετανούς να περιορίσουν δραματικά τις κοινωνικές τους επαφές.

Οι Βρετανοί τού προσάπτουν επίσης γιορτή που οργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, όταν οι ίδιοι είχαν στερηθεί κάθε κοινωνική εκδήλωση λόγω της πανδημίας. Και το βίντεο που εμφανίζει τους συνεργάτες του να αστειεύονται σχετικά με το «χριστουγεννιάτικο πάρτι» έριξε λάδι στη φωτιά.

Τα εν σειρά αυτά σκάνδαλα που συνδέονται με τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την αξιοπιστία του ακριβώς τη στιγμή που βρίσκεται στην ανάγκη να εφαρμόσει νέα σειρά μέτρων . Και προστίθενται στις κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόταση μομφής στο Συντηρητικό Κόμμα κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανεκλήθη στη τάξη για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ και η εκλογική επιτροπή επέβαλε στο κόμμα του πρόστιμο για παράλειψη δήλωσης του συνολικού ποσού της ιδιωτικής χορηγίας που έλαβε για να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης.

Αντιδρώντας σε όλα αυτά, το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορούσε να οργανώσει πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε κάθετη πτώση στις δημοσκοπήσεις. «Τα όρνεα είναι πάλι στον αέρα, μόλις δύο χρόνια αφότου το Συντηρητικό Κόμμα ξέσκισε τις σάρκες του προηγούμενου ηγέτη», γράφει η Polly Toynbee στον Guardian.

«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ηγεσίας του Τζόνσον (;)»

«Η κυβέρνηση εξαρτάται τώρα από τον Κιρ Στάρμερ (τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος) για να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία για την υποστήριξη της πολιτικής του», γράφει στο κύριο άρθρο του στους Times ο Daniel Finkelstein, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά όχι πλέον στην εξουσία».

Η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού θα τεθεί σε δοκιμασία και αύριο, κατά τη συμπληρωματική εκλογή με άρωμα δημοψηφίσματος στο Νορθ Σρόπσερ, για την αντικατάσταση του Όουεν Πάτερσον. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανόν να χάσει το προπύργιο των Τόρις για να το κατακτήσουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

«Ορισμένοι βουλευτές έχουν πει κατ’ ιδίαν ότι η απώλεια του Νορθ Σρόπσερ θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον», γράφει η Daily Telegraph.

Διαβάστε ακόμη

Βραβεία AMVER 2021: Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας – Ελληνικά πλοία διέσωσαν 505 ναυτικούς – Σε ποιους εφοπλιστές ανήκουν

Βιντζηλαίος: Ετοιμάζει εξαγορά και νέες δραστηριότητες για την Creta Farm

Eξάμηνη παράταση για τα Freedom Pass