Ευρώπη

Μπόρις Τζόνσον: Νέα ερωτήματα και έρευνα για το διαμέρισμα στην Ντάουνινγκ Στριτ

  • newsroom


Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί αν παραβίασε τους κανονισμούς και δέχθηκε χρηματοδότηση, λέει ο επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας

Ο επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος, δήλωσε σήμερα (2/5/2021) πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα έπρεπε να υποβάλλει την παραίτησή του, αν η έρευνα για τη χρηματοδότηση του διαμερίσματός του στην Ντάουνινγκ Στριτ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας.

Λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται αντιμέτωπος με καταγγελίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματος στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, στο οποίο διαμένει με την αρραβωνιαστικιά του Κάρι Σίμοντς και το μωρό τους.

Η χρηματοδότηση οδήγησε στη διεξαγωγή έρευνας από την εκλογική επιτροπή. Αν και ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει πως έχει πληρώσει ο ίδιος τον λογαριασμό, την ίδια στιγμή κατηγορείται ότι κατέφυγε σε δάνειο που δεν έχει δηλώσει, από κάποιον χορηγό του Συντηρητικού Κόμματος.

«Πιστεύω πως οι πολίτες αναμένουν τα υψηλότερα στάνταρντ από εκείνους που κατέχουν τα υψηλότερα αξιώματα της χώρας, για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι οι πολίτες παρακολουθούν τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και περιμένουν τις απαντήσεις», είπε στο BBC ο επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος.

Αν και το κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού έδειχνε να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις καταγγελίες, οι δημοσκοπήσεις του κυριακάτικου Τύπου κάνουν λόγο για μείωση του προβαδίσματος των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών.

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε σήμερα, μεταξύ άλλων, ότι ζητήθηκε από έναν χορηγό του Συντηρητικού Κόμματος να πληρώσει για τη νταντά του μικρότερου γιου του Τζόνσον, Ουίλφρεντ. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός έχει καλύψει το κόστος κάθε φροντίδας για το παιδί του».

Διαβάστε ακόμη 

Επιδότηση παγίων δαπανών: Τι θα προβλέπει η απόφαση για τα «κουπόνια» των επιχειρήσεων

Smart shipping: Η ναυτιλία στη νέα εποχή

(Και) η Apple στη μάχη ΕΕ και big tech: Κατηγορίες για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και απειλή προστίμου