Μετά τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω αύξηση, υποστηρίζει μέλος της ΕΚΤ που μίλησε στο CNBC.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον ερχόμενο μήνα. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, οι επενδυτές ωστόσο ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν η Κριστίν Λαγκάρντ και η ομάδα της θα μπορέσουν να συσφίξουν περισσότερο τη νομισματική πολιτική μεσοπρόθεσμα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει κι άλλη αύξηση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για τη συνέχεια – δεδομένου ότι οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη επιδεινώνονται. Η αύξηση των επιτοκίων ίσως επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

«Θα πρέπει να κάνουμε μια αξιολόγηση για το πού πηγαίνει η οικονομική ανάπτυξη και πού βρίσκεται ο πληθωρισμός. Για τη συνέχεια υπάρχει αρκετός χώρος για άνοδο (των επιτοκίων) σε επίπεδα 0,25% και 0,5%, σε όποιο ποσοστό θεωρούμε λογικό», ανέφερε Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, αναφερόμενος στην περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο.

Αυτή τη στιγμή, η κεντρική τράπεζα πρέπει να διαχειριστεί με κάποιο τρόπο τα επίπεδα ρεκόρ πληθωρισμού και επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. Η ΕΚΤ προέβλεψε για τον Ιούνιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για την ευρωζώνη φέτος, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η πρόβλεψη αυτή θα πέσει έξω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προσθέτει συνεχή οικονομική πίεση στο μπλοκ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει ήδη τονίσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να διαχειριστεί δύο σημαντικούς κινδύνους αυτή τη στιγμή.
«Από τη μία πλευρά, δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερα από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει την πληθωριστική πίεση», δήλωσε στο CNBC.

Διαβάστε ακόμη:

Ακριβαίνουν τα ταξίδια: Η υψηλή ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και στα αεροπορικά εισιτήρια

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Νέες επενδύσεις και επέκταση στα Βαλκάνια για τη ΒΙΑΝΕΞ

Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ