Τα παιδικά παιχνίδια είναι ένα δημοφιλές εμπόρευμα στις υπαίθριες αγορές αλλά και στο διαδίκτυο. Ακόμη περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου οι γονείς αναζητούν χρησιμοποιημένα παιχνίδια, κάτι που δεν είναι πάντα ενδεδειγμένο λόγω των βλαβερών χημικών ουσιών που μπορεί να έχουν. Αλλά ποιος διασφαλίζει ότι δεν μπορεί και ένα καινούργιο παιχνίδι να είναι εξίσου βλαβερό;

Πρόσφατα Σουηδοί επιστήμονες δημοσίευσαν στο ειδικευμένο περιοδικό Journal of Hazardous Materials Advances έρευνα επί τη βάσει 157 χρησιμοποιημένων και νέων πλαστικών παιχνιδιών.

Το 84% των χρησιμοποιημένων περιείχαν επιβλαβείς χημικές ουσίες, ανάμεσά τους φθαλικούς εστέρες και χλωριωμένες παραφίνες βραχείας αλυσίδας.

Προσοχή στα παλιά πλαστικά

«Οι συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών ήταν σημαντικά υψηλότερες στα παλαιότερα είδη», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Μπέθανι Κάρνεϊ Άλμροτ. «Για παράδειγμα, σε πολλές από τις παλιές μπάλες βρέθηκαν συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων που αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 40% του βάρους του παιχνιδιού, πράγμα που σημαίνει 400 φορές μεγαλύτερο από το νόμιμο όριο».

Η χημικός Κέρστιν Έφερς, από το συμβουλευτικό κέντρο καταναλωτών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, επισημαίνει ότι συνιστάται προσοχή ειδικά στα παλαιότερα παιχνίδια από μαλακό πλαστικό.

Δεν πρέπει να τα αγοράσετε μεταχειρισμένα για έναν απλό λόγο: η απαγόρευση στα παιχνίδια ορισμένων φθαλικών ενώσεων που βλάπτουν το ορμονικό σύστημα ενός οργανισμού τέθηκε σε ισχύ στην ΕΕ μόλις το 2005. Κάθε τόσο μας ρωτούν γονείς, εάν μπορούν να δώσουν παλιές κούκλες στα παιδιά τους. Όταν ρωτήσαμε τους κατασκευαστές, μάς επιβεβαίωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τότε πλαστικοποιητές – που τώρα απαγορεύονται – επειδή εξακολουθούσε να επιτρέπεται και δεν υπήρχε γνώση για τον κίνδυνο”.

Καλός έλεγχος στα λούτρινα ζωάκια

Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και στα παλαιότερα σκληρά πλαστικά παιγνίδια, όπως τα Lego. Μελέτη από Βρετανούς ερευνητές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Science and Technology το 2018, έδειξε ότι συγκεκριμένα τα κίτρινα και κόκκινα τουβλάκια, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 1960 και 1981 περιέχουν κάδμιο που είναι πολύ πάνω από τις τρέχουσες οριακές τιμές της ΕΕ. Αντίθετα τα χρησιμοποιημένα παιχνίδια από μασίφ ξύλο, που δεν υπέστησαν επεξεργασία, μπορούν να δίδονται στα παιδιά, γιατί είναι εντελώς ακίνδυνα, όπως επισημαίνει η Κέρστιν Έφερς, αρκεί να είναι μηχανικά άθικτα και να μην έχουν χαλαρώσει μικρά κομμάτια τους.

“Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τυχόν παθογόνους οργανισμούς, γιατί τα παλιά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν και να πλυθούν, όσα είναι από ύφασμα. Και τα νέας κατασκευής παιγνίδια; Επειδή είναι καινούργια δεν σημαίνει ότι είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Στη σουηδική μελέτη σχεδόν το 30% των νεότερων παιχνιδιών υπερέβαιναν τις οριακές τιμές της Οδηγίας της ΕΕ για την Ασφάλεια Παιχνιδιών. Και για πολλές ουσίες που είναι νέες ή προστίθενται ως υποκατάστατα, απλώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι”.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW