Τον κίνδυνο να εισέλθει η Ιταλία σε τεχνική ύφεση – δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης – επισημαίνει η DBRS, καθώς, όπως σημειώνει, η ιταλική οικονομία που από το δ’ τρίμηνο του 2019 σημειώνει συρρίκνωση του ΑΕΠ, απειλείται από την παγκόσμια επιβράδυνση, τα περιοριστικά μέτρα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και από την υπόθεση ότι ο φόβος όσον αφορά τον COVID-19 δεν πρόκειται να καταλαγιάσει σύντομα, επηρεάζοντας την κατανάλωση.

Όπως σημειώνει η DBRS στην έκθεσή της, δεδομένης της αρνητικής ανάπτυξης του ιταλικού ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και των έκτακτων μέτρων σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας για να περιοριστεί η επιδημία, η Ιταλία θα μπορούσε να εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Και συνεχίζει: «εάν περιορισθεί σε προσωρινό σοκ της ζήτησης, σε συνδυασμό με το βασικό σενάριο της DBRS Morningstar ότι ο κορωνοϊός θα έχει ήπιο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, τότε δεν αναμένονται επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας (η DBRS την κατατάσσει στη βαθμίδα ΒΒΒ)».

Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος προειδοποιεί ότι «η απρόβλεπτη φύση της μετάδοσης παγκοσμίως φαίνεται να συνεπάγεται το ρίσκο ενός βαθύτερου και μεγαλύτερης διάρκειας σοκ στη ζήτηση. Για την Ιταλία, μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική ύφεση θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσίου χρέους επηρεάζοντας και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Όπως σημειώνει, η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στο εξωτερικό λόγω της υψηλής ενσωμάτωσής της στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης και τώρα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πτώση στον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα. Και καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα , οι ιταλικές Αρχές έχουν μπροστά τους το δύσκολο έργο να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσουν τη μετάδοση και ταυτόχρονα να αποφύγουν την πρόκληση υπερβολικού πανικού που θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη.

Ενας κακός χειρισμός της κατάστασης και μια ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να επηρεάζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, σημειώνει η DBRS. «Ο δημοσιονομικός χώρος της Ιταλίας είναι περιορισμένος, αλλά η DBRS Morningstar αναμένει την ανακοίνωση δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτά όμως ενδεχομένως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην περίπτωση που ο οικονομικός αντίκτυπος είναι περισσότερο από την πλευρά της προσφοράς παρά της ζήτησης, για παράδειγμα στην περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων επεκταθεί γεωγραφικά και παρατεταμένα», καταλήγει στην έκθεσή της η DBRS