Το «πάγωμα» της συμφωνίας για τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και το υψηλό κόστος τροφίμων, αποφάσισε η Ρωσία, μετά τη νέα βομβιστική επίθεση στη γέφυρα της -ελεγχόμενης από τη Μόσχα- Κριμαίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. Τόνισε δε, ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία, μόνο εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η επίθεση στη βασική γέφυρα, η οποία συνδέει τη νότια Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, σημειώθηκε νωρίς το πρωί, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων. Αμέσως, η Ρωσία κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

Η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πλήττονται με σφοδρότητα από τις αυξημένες τιμές τροφίμων και απειλούνται με επισιτιστική κρίση, είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν περίπου έναν χρόνο.

Μεταξύ άλλων, προέβλεπε τον ασφαλή διάπλου των πλοίων από τα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις εν εξελίξει εχθροπραξίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες μαίνονται από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να «παγώσει» τη συμφωνία, όπως είναι εύλογο, θέτει σε κίνδυνο τις εμπορικές διαδρομές από την Ουκρανία, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς στους τομείς των σιτηρών και φυτικών ελαίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κλείσιμο των ασφαλών διαδρόμων θα επηρεάσει κι άλλους αγοραστές, όπως η Κίνα, η Ισπανία και η Αίγυπτος, οι οποίες επωφελούνταν από τη συμφωνία.

Η κρίσιμης σημασίας συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρωνόταν τυπικά σήμερα, αλλά οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την επέκτασή της. Η Ρωσία θα επιστρέψει στις συζητήσεις, μόνο εφόσον γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ούτε και η ουκρανική προεδρία έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα μελλοντικά συμβόλαια τιμών σιτηρών στο Χρηματιστήριο του Σικάγο ήδη δέχονται τα πρώτα «απόνερα», καταγράφοντας άνοδο κατά τουλάχιστον 4%.  

Το σύμφωνο, το οποίο «έτρεχε» από τον Ιούλιο του 2022, είχε μέχρι στιγμής διασφαλίσει την ασφαλή εξαγωγή σοδειάς 33 εκατ. τόνων, συνδράμοντας στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, οι οποίες είχαν εκτοξευτεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Έρχονται αλλαγές – Πετάει εκτός 7 στους 8 οφειλέτες

Χατζηπατέρας και Μαρτίνος ενισχύουν τους στόλους τους

Euroasia: Πώς εκτινάχθηκε στο 1,9 δισ. το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ