Περικοπές σε περίπου 1.500 θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης πόρων ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, μία από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΕΣ, οργάνωσης που απασχολεί 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες, επικύρωσε έτσι την απόφαση για μείωση των δαπανών της κατά 430 εκατ. ελβετικά φράγκα φέτος και στις αρχές του 2024.

«Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί […] θα είναι μικρότεροι τα επόμενα δύο χρόνια, η ΔΕΕΣ θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε προγράμματα και περιοχές όπου μπορούμε να επιφέρουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», υπογραμμίζει η οργάνωση, που εδρεύει στη Γενεύη.

Η ΔΕΕΣ αρχικά έκανε έκκληση στους δωρητές της να της χορηγήσουν 2,8 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου το ίδιο ποσό σε ευρώ), όμως, όπως και πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, διαπίστωσε ότι η γενναιοδωρία τους περιορίστηκε κυρίως επειδή οι χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Έτσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναθεώρησε τον προϋπολογισμό της στα 2 δισ. φράγκα.

Όσον αφορά την κατάργηση θέσεων εργασίας, η ΔΕΕΣ θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις απολύσεις. Για αυτό, θα παγώσει τις προσλήψεις και θα βασιστεί στις εθελούσιες αποχωρήσεις. Τουλάχιστον 20 από τα 350 γραφεία της σε όλον τον κόσμο θα κλείσουν, αλλά αυτό θα γίνει «για παράδειγμα, σε μια ζώνη που μπορεί να καλυφθεί από ένα άλλο γραφείο της ΔΕΕΣ ή εκεί όπου μπορούμε να δώσουμε τη σκυτάλη σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις», διευκρίνισε.

Η ΔΕΕΣ αποφάσισε επίσης να περιορίσει ή να σταματήσει ορισμένα προγράμματά της, αλλά δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά. Εξήγησε μόνο ότι θα ενημερώσει αρχικά τα πρόσωπα που αναμένεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο, τις κοινότητες, τους συνεργάτες της και το προσωπικό της.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού παραδέχτηκε ότι δεν είναι σπάνιο να μην καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες της στην αρχή του έτους, όμως φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: «Αυτήν τη χρονιά, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες προκλήσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι δωρεές δεν έφτασαν στο αναμενόμενο επίπεδο, ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά το κόστος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω του πληθωρισμού.

«Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, ξεκινήσαμε το 2023 με ένα έλλειμμα περίπου 140 εκατ. φράγκων», διευκρίνισε.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί δεν πέφτει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη (πίνακες)

Εξάρχου: Γιατί η Intrakat προχώρησε στην εξαγορά της Άκτωρ, δεν σχεδιάζουμε αύξηση κεφαλαίου

Γιατί η Τουρκία έχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο παρά το ρεκόρ στις εξαγωγές