Από τότε που η UBS διέσωσε την Credit Suisse πριν από ένα χρόνο, περιμένει να ακούσει το πώς οι αρχές θα προστατεύσουν την Ελβετία από τον κίνδυνο κατάρρευσης της μόνης εναπομείνασας μεγάλης τράπεζας της χώρας.

Η ελβετική κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει αυτόν το μήνα τις συστάσεις της για την ρύθμιση των «too big to fail» τραπεζών, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες εποπτείας στην τράπεζα.

Σε μια έκθεση αρκετών εκατοντάδων σελίδων, το τμήμα κεφαλαιακών απαιτήσεων θα εξεταστεί ιδιαίτερα προσεκτικά, με την UBS να πρέπει ενδεχομένως να βρει δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια για να προστατευτεί από μια κατάρρευση τύπου Credit Suisse.

«Η Ελβετία απλά δεν μπορεί να επιτρέψει στην UBS να αποτύχει», δήλωσε ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen, Στέφαν Λέγκε, προσθέτοντας πως «αν το έκανε, θα είχε απολύτως καταστροφικές συνέπειες για την ελβετική οικονομία».

Στα περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας, δίνοντας στην τράπεζα εξαιρετικά μεγάλη σημασία.

Σε περίπτωση που η UBS καταρρεύσει, δεν υπάρχουν τοπικοί ανταγωνιστές για να την απορροφήσουν. Το κόστος της κρατικοποίησης θα μπορούσε να καταστρέψει τα δημοσιοοικονομικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί σύμφωνα με το Reuters.

Η ελβετική Κάτω Βουλή τον Μάιο του 2023 υποστήριξε πρόταση που ζητούσε δείκτη μόχλευσης 15% του ενεργητικού για τις συστημικές τράπεζες, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Με βάση το κεφάλαιο μετοχών κατηγορίας 1 ύψους 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η UBS είχε δείκτη μόλις 4,7% στο τέλος του 2023.

Αν και ελάχιστοι αναλυτές αναμένουν ότι θα επιβληθούν τόσο επαχθείς όροι, αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί η UBS θέλει διακαώς να εισακουστεί στις διαπραγματεύσεις.

«Η UBS ανησυχεί πολύ», δήλωσε πηγή του ελβετικού τραπεζικού κλάδου η οποία σημείωσε ότι η τράπεζα έχει εξαπολύσει μια μεγάλη εκστρατεία άσκησης πολιτικής πίεσης η οποία θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, δήλωσε πέρυσι ότι θα υπάρξει αυστηροποίηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι η υπερβολική ρύθμιση θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της Ελβετίας να ανταγωνιστεί άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι.

Από την πλευρά της, η UBS προειδοποίησε ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πλήξουν τελικά τον καταναλωτή.

Οι σημαντικές αλλαγές δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ φέτος. Το Κοινοβούλιο πρέπει πρώτα να εξετάσει τυχόν συστάσεις προτού η κυβέρνηση υποβάλει νέο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με τις τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στο τέλος, όπως δήλωσε ο Λέγκε, οι πολιτικοί είναι απίθανο να δημιουργήσουν πάρα πολλά εμπόδια για τη UBS.

«Δεν υπάρχει Plan Β αυτή τη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η κύρια προσέγγιση θα είναι η ελπίδα ότι η UBS δεν θα μπλέξει σε μπελάδες. Αλλά η ελπίδα αυτή καθαυτή δεν αποτελεί στρατηγική».

Διαβάστε ακόμη 

EΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Αυξήσεις 5,3% στα τρόφιμα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μπόνους για όσους δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ