Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για τη Ρώμη η οποία έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες περιθώριο να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019 όπως της έχει ζητηθεί από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην τεθεί σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.

Σε αυτή τη συγκυρία ήρθαν και τα στοιχεία για το ιταλικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα οποία η ετήσια ανάπτυξη στη γειτονική χώρα θα είναι χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, Istat, έδειξαν ότι η ανάπτυξη υποχώρησε στο 0,2% στο γ’ τρίμηνο, που συνεπάγεται ότι στο σύνολο του 2018 το ιταλικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1%.

Η Κομισιόν έστειλε νέα επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση στην οποία τονίζει ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τους κινδύνους για την ανάπτυξη δεν συνάδουν με την ανάγκη μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ζητάει δε από την Ιταλία να απαντήσει έως τις 13 Νοεμβρίου. «Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παραμένει κρίσιμη αδυναμία» τονίζει η Κομισιόν στην επιστολή της  με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου. 

Την ίδια ώρα, πάντως η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον στόχο της για έλλειμμα 2,4% για το 2019. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε πως ακριβώς λόγω των ενδείξεων για την ανάπτυξη πρέπει η Ιταλία να αγνοήσει τους κανόνες της ΕΕ και να προωθήσει τον προϋπολογισμό όπως η ίδια τον θέλει. Όπως είπε ο Κόντε, δεν τον εξέπληξε το ότι το ιταλικό ΑΕΠ υποχώρησε στο γ’ τρίμηνο και, όπως είπε, αυτό δικαιολογεί το γιατί η χώρα του πρέπει να έχει υψηλότερο στόχο για το έλλειμμα.

«Το είχαμε προβλέψει αυτό. Γι’ αυτό και θα έχουμε αυτόν τον επεκτατικό προϋπολογισμό», είπε, υποστηρίζοντας πως δεν θα ξεπεραστεί ο στόχος του 2,4% όσον αφορά το έλλειμμα. Στην ίδια γραμμή και οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης. Ο Λουίτζιο Ντι Μάιο υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της ιταλικής οικονομίας για το 2018 είχαν αποφασιστεί και εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2017 από το Δημοκρατικό Κόμμα ενώ ο Ματέο Σαλβίνι απέδωσε την επιβράδυνση της οικονομίας στους προηγούμενους κυβερνώντες που ήταν πειθήνιοι και υπάκουοι απέναντι στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες απάντησε κατηγορηματικά «Φυσικά και όχι».

«Η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί χωρίς μέτρα τόνωσης» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία.

Όπως πάντως έδειξαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη, ούτε το εμπόριο ούτε η εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Το ιταλικό ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2019 στα 1,87 τρισ. ευρώ. Αν η Ρώμη αγνοήσει τις Βρυξέλλες και εμμείνει σε έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, τότε το έλλειμμα θα ανέλθει στα 44,88 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι το ιταλικό έλλειμμα το 2017 ήταν στο 2,3% του ΑΕΠ ή 39 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές και φορείς της αγοράς φοβούνται ότι το τελικό αποτέλεσμα στο έλλειμμα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, δεδομένου ότι βασίζεται σε προβλέψεις ανάπτυξης που δεν είναι εύλογες.

Παράλληλα, η οικονομία της Ιταλίας κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση επειδή οι επενδυτές φοβούνται ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τινώσει την ανάπτυξη. 

Η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας έρχεται να θέσει εν αμφιβόλω και τις εκτιμήσεις του Ιταλού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος στοιχηματίζει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,5% το επόμενο έτος, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει μια σειρά από επιδόματα, διατηρώντας παράλληλα το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας σε μια ελαφρά καθοδική πορεία. Κάτι που με τα νέα δεδομένα μοιάζει ως σενάριο που είναι μάλλον αδύνατο να επαληθευτεί.