Με κροτίδες, φωτοβολίδες και κορναρίσματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους αγρότες στις Βρυξέλλες.

Aπό 80 ως 100 τρακτέρ παρατάχτηκαν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο κτίριο της Κομισιόν και του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Βέλγου, David Clarinval, από τις 10 το πρωί.

Με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για την ΚΑΠ σε εξέλιξη, οι αγρότες εμμένουν στις διαμαρτυρίες τους για την υπερβολική, όπως καταγγέλλουν, γραφειοκρατία, τα ενισχυμένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Δείτε βίντεο από το σημείο

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ήδη οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, όπως επίσης και για κάποιες εξαιρέσεις που αφορούν στους αγρότες. Με επείγουσα διαδικασία θα διαβιβαστεί αυτό το μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από όπου αναμένεται η γνωμοδότηση στο διάστημα 22 με 25 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής οι αγρότες δεν έχουν σπάσει κιγκλιδώματα, όπως έγινε πριν από ένα μήνα, αλλά έχουν ανάψει φωτιές.

Ανάμεσα στα συνθήματα διακρίνονται οι φράσεις «το τέλος μας ισοδυναμεί με τη δική σας πείνα» ή «αφήστε μας να ζήσουμε κάνοντας τη δουλειά μας». Το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες είναι ότι εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του φορτίου κλπ. απαιτούνται επιπλέον μέτρα.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον διάλογο. Επίσης θα υπάρξει σύσταση ενός παρατηρητηρίου για να βρουν πού υπάρχει αισχροκέρδεια, κατά τη διαδικασία από τον παραγωγό, στο κατάστημα και στον καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη:

Βενζίνη: «Φωτιά» παίρνει η αμόλυβδη – Πόσο θα φτάσει το Πάσχα (vid)

Η μομφή στη Βουλή για τα Τέμπη και τα… «γαλλικά» στο Whatsapp των γαλάζιων βουλευτών, το δείπνο του €1,6 εκατ. του Πόλσον με το κορίτσι του και η είσοδος των εφοπλιστών στην Q&R

FSRU Αλεξανδρούπολης: Με το χέρι στο… «κλειδί» για την έναρξη λειτουργίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ