ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Ποιος είναι ο νέος Επίτροπος Ανταγωνισμού – Το «καυτό» χαρτοφυλάκιο

Ο μέχρι τώρα Επίτροπος Δικαιοσύνης αναβαθμίζεται στο πόστο που κατείχε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ - Η Δανέζα βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια όσο διεκδικεί την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Τον μέχρι τώρα Επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντικαταστήσει την Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο νευραλγικό πόστο του Ανταγωνισμού, καθώς η δημοφιλής και πολύ επιτυχημένη στη θέση Δανέζα «βγαίνει» σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, όσο διεκδικεί το διορισμό της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το χαρτοφυλάκιο θεμάτων ανταγωνισμού είναι ένα από τα ισχυρότερα στις Βρυξέλλες, ειδικά δε, σε ένα διάστημα που «τρέχουν» πολύ σημαντικές υποθέσεις και η Κομισιόν ετοιμάζεται για ένα νέο πολεμικό γύρο με τις αμερικανικές Big Tech με αφορμή τους νέους ψηφιακούς κανόνες.

Ο Ρέιντερς είχε γνώση των νομικών στοιχείων των υποθέσεων αυτών, χάρη στη μέχρι τώρα θέση του. Επίσης, όπως η Βεστάγκερ, ανήκει στις τάξεις της ευρωπαϊκής κεντρώας κοινοβουλευτικής ομάδας του Renew Europe, γεγονός σημαντικό για την τήρηση των ισορροπιών.

Επίσης, ο βετεράνος Βέλγος πολιτικός κέρδισε τα εύσημα για τη διαχείριση της νομικής κόντρας της Κομισιόν με την Πολωνία και την Ουγγαρία για το ζήτημα του Κανόνα Δικαίου, με αφορμή τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησαν στο μέτωπο της Δικαιοσύνης.

Πάντως, η αναβάθμιση του δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι μόνιμη. Η πιθανότητα η Βεστάγκερ να επιστρέψει στα καθήκοντα της δεν μπορεί να αποκλειστεί, εφόσον δεν πετύχει στην προσπάθεια της να αναλάβει τα ηνία της ΕΤΕπ.

Οι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε απόφαση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι δύο ισχυρότερες υποψηφιότητες είναι της Μαργκρέτε Βεστάγκερ και της υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η Καλβίνο έχει καλύτερες πιθανότητες, εκπροσωπώντας μια ισχυρότερη οικονομία και διαθέτοντας και σε προσωπικό επίπεδο εξαιρετικές σχέσεις με τους έτερους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, από τους οποίους θα ληφθεί και η τελική απόφαση.

Διαβάστε ακόμα

Πώς Ριάντ και Μόσχα έβαλαν «φωτιά» στις πετρελαϊκές τιμές – Πάνω από τα 90 δολάρια το Brent

Γιαν Κάρας: Ανοδική δυναμική για το retail δίκτυο, κερδίζει πόντους στην online αγορά ο ΟΠΑΠ

Τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων, έρχεται η ποσοτική σύσφιγξη – Τα επόμενα βήματα στη «μάχη» για τον πληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""