ΑΓΟΡΕΣ

Τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων, έρχεται η ποσοτική σύσφιγξη – Τα επόμενα βήματα στη «μάχη» για τον πληθωρισμό

H ΕΚΤ ενδεχομένως θα επιδιώξει την επιτάχυνση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιγξης, ενόσω εξαντλούνται τα περιθώρια για νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Τι δείχνουν τα spreads των γερμανικών 10ετών ομολόγων

Ενώ τα περιθώρια ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων φαίνεται ότι σταδιακά εξαντλούνται, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι πιθανό να στραφεί σε εναλλακτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ανάλυση των ING Group, Mizuho International και AFS Group, η ΕΚΤ ενδεχομένως θα επιδιώξει την επιτάχυνση του ρυθμού ποσοτικής σύσφιγξης, μειώνοντας περαιτέρω το μέγεθος και την αξία των υπό διακράτηση ευρωπαϊκών ομολόγων.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τροφοδότησαν εκ νέου αυτήν τη συζήτηση. Η ίδια επικαλέστηκε έρευνα της ΕΚΤ, η οποία έδειξε ότι, έως τις 29 Αυγούστου, τα πραγματικά επιτόκια, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, είχαν μειωθεί και είχαν επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Ο κίνδυνος συνίσταται στο γεγονός ότι αυτή η τάση θα μπορούσε να υπονομεύσει τα βήματα, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί από την ΕΚΤ, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει ακόμη τέσσερις φορές τα επιτόκια, με το επιτόκιο καταθέσεων να ανέρχεται αισίως στο 3,75%.

Η Εβελίν Γκόμεζ-Λιέχτι, αναλύτρια στη Mizuho, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει σύντομα να εξετάζει ορισμένες αλλαγές στον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιγξης ή στη διαδικασία, με την οποία συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Κι αυτό θα συμβεί, επισημαίνει, ακόμα κι αν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

«Η επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιγξης θα συνδράμει στην περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και στην αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων. «Νομίζω ότι θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τη διατήρηση των επιτοκίων σε “υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα”».

Για τον Άρνε Πετιμέζας, αναλυτή στην AFS Group, έχει έρθει η ώρα, ώστε η ΕΚΤ να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από τα επιτόκια στην ποσοτική σύσφιγξη. Ο επίμονος πληθωρισμός απαιτεί μια περαιτέρω σύσφιγξη, ιδίως σε τομείς όπου η πολιτική παραμένει «χαλαρή», προσθέτει ο ίδιος.

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα, αντί να αυξάνει διαρκώς τα επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, θα επιλέξει μια διαφορετική «μάχη», προχωρώντας σε μείωση των υπό διακράτηση κρατικών ομολόγων.

Αυτήν την στιγμή, άλλωστε, το spead μεταξύ των αμερικανικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί στο μεγαλύτερο επίπεδο από τα τέλη του 2022, καθώς τα αμερικανικά ομόλογα έχουν «ξεπουλήσει», ενώ τα γερμανικά παραμένουν στάσιμα.

Διαβάστε ακόμα

Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο

Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024

Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο επενδύουν στα Ελληνικά Οινοποιεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""