search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Υπολογίζεται ότι το 2020, 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση στην ΕΕ συνδέθηκαν με παράνομα ναρκωτικά

Τη σημερινή πολιτική συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με μια ενισχυμένη εντολή για τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά, χαιρετίζει η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος οργανισμός βασίζεται στα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Τα παράνομα ναρκωτικά είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα ασφάλειας και υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2022, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 83 εκατ. ενήλικες στην ΕΕ (29% του ενήλικου πληθυσμού) έχουν κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Υπολογίζεται ότι το 2020, 5.800 θάνατοι από υπερβολική δόση στην ΕΕ συνδέθηκαν με παράνομα ναρκωτικά, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονταν σε συνδυασμούς παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων ναρκωτικών, φαρμάκων και αλκοόλ (πρακτική γνωστή και ως «τοξικότητα χρήσης πολυναρκωτικών»).

Ταυτόχρονα, αυτές οι ουσίες παραμένουν ευρέως διαθέσιμες, ιδίως η κοκαΐνη, καθώς και ένας αυξανόμενος αριθμός διαφορετικών ουσιών, οι οποίες συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα ή καθαρότητα. Αυτά τα στοιχεία απαιτούν αποτελεσματική δράση σε επίπεδο ΕΕ.

Με αυτήν την ενισχυμένη εντολή, ο Οργανισμός της ΕΕ για τα Θέματα Ναρκωτικών θα αναλάβει έναν νέο ρόλο, ο οποίος περιλαμβάνει:

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου αγόρασε έναντι 18,1 εκατ. ευρώ το μυθικό κτήμα του Κοντομηνά στην Αργολίδα

Dr Truth: Αυτή είναι η ταυτότητα του αληθινού ηγέτη – Το γονίδιο, ο δείκτης νοημοσύνης και η σημασία του ρίσκου

 

Exit mobile version