Σαν να μην άλλαξε τίποτα η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου συμπεριφέρεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει ασταμάτητα τις αγορές ομολόγων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίστηκε τη στρατηγική της, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι «προσωρινά, στοχευμένα και αναλογικά» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η κρίση στην αποστολή της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε να εξομαλύνει το κλίμα δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και υποστήριξη θα βοηθούσε το γερμανικό δικαστήριο. Αλλά την ίδια στιγμή η ΕΚΤ διευρύνει και εντείνει συνεχώς τις παρεμβάσεις της.

Δεν είναι μόνο ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα ανέλθουν συνολικά στο 1,3 τρισ. ευρώ, αλλά και ότι δεν εφαρμόζονται πλέον οι κανόνες, η στάθμιση και οι περιορισμοί που ίσχυαν για την ποσότητα των ομολόγων κάθε χώρας που αγοράζονται.

Έτσι, ίσως να μην είναι καθόλου τυχαία και η δήλωση του επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλζμαν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και σε ερώτημα για το εάν η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει και μετοχές, δεν το απέκλεισε απαντώντας ως εξής: «Ποτέ μην λες ποτέ. Εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη, τότε η συζήτηση ασφαλώς θα πρέπει να γίνει».

Ήδη, πάντως, έχουν «μπει στο συρτάρι» οι περιορισμοί που ισχύουν για την ποσοτική χαλάρωση (το «τύπωμα χρήματος» με μαζικές αγορές ομολόγων) οι οποίοι προβλέπουν ότι οι αγορές πρέπει να είναι αναλογικές με το μέγεθος κάθε οικονομίας και έτσι θέτουν ένα ανώτατο όριο αγορών για τα ομόλογα κάθε χώρας.

Στην περίπτωση της Ιταλίας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, η ΕΚΤ αφιέρωσε το 20% των αγορών σε ιταλικά ομόλογα, παρότι το «κανονικό» όριο θα ήταν 1,8%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπολογίζεται ότι θα εκτοξευτεί στο 159% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά όπως υπολογίζει η Unicredit το κόστος δανεισμού θα παραμείνει το ίδιο με το 2019 αφού τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής η ιταλική κυβέρνηση έχει δανειστεί 160 δισ. ευρώ από την αγορά, περίπου τριπλάσιο ποσό από ότι πέρσι.