Λάτρης της γαλλικής ποίησης και της όπερας, η «σιδηρά κυρία» της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα όχι μόνο έχει δείξει ατσάλινη αποφασιστικότητα από τότε που ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας το 2013, αλλά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο τελευταίος πρότεινε την Ελβίρα Ναμπιουλίνα για την τρίτη της θητεία ως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μία κίνηση ενδεικτική της προσπάθειας του Ρώσου Προέδρου να διατηρηθεί η οικονομική πολιτική της χώρας στα χέρια ενός έμπιστου τεχνοκράτη, την ώρα μάλιστα που η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της στη γειτονική Ουκρανία.

Το συμβούλιο της Κάτω Βουλής θα εξετάσει την πρόταση για νέα πενταετή θητεία στις 21 Μαρτίου, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της Δούμας την Παρασκευή. Το συμβούλιο θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία που θα εγκρίνει τον επαναδιορισμό της, κάτι που θεωρείται βέβαιο δεδομένης της στήριξης Πούτιν.

Η Ναμπιουλίνα ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας διαχειρίστηκε πολλαπλές κρίσεις από το 2013, κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση ως «γεράκι» που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού ακόμη και σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, διατήρησε την ανεξαρτησία της παρά τις περιστασιακές επικρίσεις από τον Πούτιν.

Ποια είναι η βετεράνος των κρίσεων

H Ελβίρα Ναμπιουλίνα γεννήθηκε στην Ούφα του Μπασκορτοστάν στις 29 Οκτωβρίου 1963 σε μια οικογένεια Τατάρων. Ο πατέρας της ήταν οδηγός και η μητέρα της διευθύντρια σε ένα εργοστάσιο. Η Ελβίρα αποφοίτησε από το σχολείο ως άριστη μαθήτρια και φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας από το οποίο αποφοίτησε το 1986. Το 2007 επελέγη για το πρόγραμμα Yale World Fellows. Ανάμεσα στα έτη 1991 και 1994 εργάστηκε στην Ένωση Επιστήμης και Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ και στη μετεξέλιξή της,, τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Το 1994, μετακόμισε στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, όπου ανήλθε στο επίπεδο της υφυπουργού έως το 1997. Έφυγε από το υπουργείο το 1998.

Τα επόμενα δύο χρόνια εργάστηκε στην τράπεζα Sberbank, πριν επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου ως πρώτη αναπληρωτής υπουργός το 2000.

Μεταξύ του 2003 και του διορισμού της ως υπουργού τον Σεπτέμβριο του 2007, ήταν πρόεδρος στο Κέντρο Στρατηγικής Ανάπτυξης καθώς και μιας συμβουλευτικής επιτροπής που προετοίμασε τη ρωσική προεδρία του 2006 της ομάδας εθνών της G8.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διόρισε τη Ναμπιουλίνα στη θέση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, αντικαθιστώντας τον Γκέρμαν Γκρεφ.

Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Προέδρου Πούτιν για Οικονομικές Υποθέσεις και τον ίδιο χρόνο διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Στη λίστα του Forbes

Τον Μάιο του 2014 το Forbes ανακήρυξε την Ναμπιουλίνα μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και σημείωσε ότι «της ανατέθηκε το δύσκολο έργο να διαχειριστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας οικονομίας που προσπαθεί να αποφύγει την ύφεση».

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, υπό την ηγεσία της, αύξησε τα επιτόκια, απελευθέρωσε τη συναλλαγματική ισοτιμία και κράτησε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό, σταθεροποιώντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη ρωσική οικονομία.

Το περιοδικό Euromoney την ονόμασε «Διοικητή της Χρονιάς της Κεντρικής Τράπεζας» για το 2015 και το βρετανικό περιοδικό The Banker την επέλεξε ως «Central Banker of the Year, Europe» για το 2017.

Οι καρφίτσες που δίνουν «τροφή για σκέψη»

Υπάρχει η πεποίθηση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας χρησιμοποιεί στις δημόσιες δηλώσεις της τις καρφίτσες που φορά στα σακάκια της ως μήνυμα για την κατάσταση της οικονομίας και τα σχέδια της ρυθμιστικής αρχής. Το 2020, η Ναμπιουλίνα εμφανίστηκε σε συνεντεύξεις Τύπου με διαφορετικές καρφίτσες, σε σχήμα μπλε κύματος, τελείας, ποτηριού, πελαργού. Τον Μάρτιο του 2021, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, εμφανίστηκε με ένα γεράκι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η τραπεζίτης αναφέρθηκε στις καρφίτσες αναγνωρίζοντας ότι τις χρησιμοποιεί ως έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας για να «δώσει στην αγορά την ευκαιρία να σκεφτεί».

Πριν από λίγες ημέρες και ενώ οι πρωτοφανείς Δυτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει το ρούβλι σε πτώση 29% κάτω από τα προηγούμενα ιστορικά του χαμηλά, η Ναμπιουλίνα εμφανίστηκε ντυμένη στα μαύρα και χωρίς καρφίτσα, δίνοντας επιπλέον «τροφή για σκέψη».

Η νέα μεγάλη πρόκληση

Όπως έγραψαν πρόσφατα οι Financial Times, η κεντρική τραπεζίτης «πέρασε από κάθε είδους stress test, αλλά όχι πόλεμο. Κανείς δεν της είπε ότι αυτό ερχόταν». Η Ναμπιουλίνα είναι ευρέως σεβαστή τεχνοκράτης και έχει αποσπάσει επαίνους παγκοσμίως για τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει τη ρωσική οικονομία μετά την πρώτη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία το 2014. Όμως, δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη νέα επίθεση της Μόσχας τον περασμένο μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έχει πλέον πρόσβαση στα 300 δισ. δολάρια από τα 643 δισ. δολάρια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων αύξησε στα τέλη Φεβρουαρίου τα επιτόκια στο 20% από το 9,5% προηγουμένως για να στηρίξει το ρούβλι.

Το Κρεμλίνο επέβαλε  capital controls με  αυστηρούς συναλλαγματικούς ελέγχους που απαγορεύουν στις περισσότερες περιπτώσεις την αποστολή ξένου νομίσματος έξω από τη χώρα, τη λήψη νέων δανείων σε ξένο νόμισμα  και απαιτούν από ρωσικές εταιρείες με έσοδα από το εξωτερικό να μετατρέψουν το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε ρούβλια.

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται πως έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. «Την σέβομαι απεριόριστα  Είναι τόσο έξυπνη», λέει ένας υψηλόβαθμος Ρώσος τραπεζίτης. «Αλλά μου είπε κάποτε ότι αν εφαρμοστούν capital controls, θα παραιτηθεί. Τώρα έχουν εφαρμοστεί  capital controls και δεν παραιτήθηκε».

Την Παρασκευή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών, σε μια απόφαση που ελήφθη λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Ελβίρα Ναμπιουλίνα για την τρίτη της θητεία ως επικεφαλής της Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει το τέλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ο Τόμσεν, οι τοποτηρητές και οι προσωπικές ατζέντες

Τουρισμός: Αισιοδοξία παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ουκρανία

Bloomberg: Η Βουλγαρία δεν ανανεώνει το συμβόλαιο με την Gazprom – Συζητήσεις με Ελλάδα και Τουρκία