Την πρόθεση της Βουλγαρίας να μην ανανεώσει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέφρασε σήμερα (19.3.2022) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ασεν Βασίλιεφ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βουλγαρία θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας, καθώς και μια μελλοντική κοινή σύμβαση με την ΕΕ, προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα έλλειψης φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία λαμβάνει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που διαθέτει μέσω 10ετούς σύμβασης με την Gazprom, το οποίο λήγει στα τέλη του 2022.

Εδώ και χρόνια, η βαλκανική χώρα έχει καθυστερήσει τα έργα για τη διαφοροποίηση των πηγών της, ανάμεσα στα οποία η σύνδεση αγωγού με την Ελλάδα και η επέκταση της ενιαίας εγκατάστασης αποθήκευσης αερίου της χώρας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προσπαθεί να επιταχύνει και τα δύο έργα, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στη διεξαγωγή τους.

«Σε αυτήν την κατάσταση, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν συνομιλίες με την Gazprom», είπε ο Βασίλεφ στο δημόσιο ραδιόφωνο BNR. «Έχουμε προχωρήσει σε συνομιλίες τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Τουρκία» για τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής για προμήθειες LNG και την αύξηση στις παραδόσεις από το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η χώρα έχει συμβόλαιο, είπε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη

Capital Product Partners LP: Επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία

Τι φέρνει το τέλος του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ο Τόμσεν, οι τοποτηρητές και οι προσωπικές ατζέντες

Christian Sewing (DB): Θα δουμε πολλές επιπτώσεις του πολέμου στο β’ εξάμηνο 2022