Ευρώπη

Εμβολιασμός: Όταν μη εμβολιασμένοι νιώθουν παρενέργειες

  • newsroom


Το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν σε έρευνες ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά είχαν εμβολιασθεί μόνο με αλατόνερο παραπονούνταν για πονοκέφαλο και κόπωση

Ένα μέρος των παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στο φαινόμενο νοσίμπο, σύμφωνα με το οποίο κάποιος αισθάνεται παρενέργειες, όπως ναυτία και κόπωση, μετά από χορήγηση εικονικής θεραπείας χωρίς δραστική ουσία.

Οι επιστήμονες Γιούλια Χάας, Σάρα Μπαλού και Φριντερίκε Μπέντερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Philipps της πόλης Μάρμπουργκ, σημειώνουν στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), ότι το 76% των εμβολιασμένων στη πρώτη δόση και το 52% μετά τη δεύτερη ανέφεραν παρενέργειες που, βάσει του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, οφείλονται στο φαινόμενο νοσίμπο.

Το φαινόμενο πλασίμπο είναι γνωστότερο στο ευρύ κοινό από το φαινόμενο νοσίμπο.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες για αποθεραπεία ενισχύουν συχνά την επίδραση ενός εικονικού παρασκευάσματος.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στο φαινόμενο νοσίμπο όπου αρκεί και μόνο η προσδοκία για αρνητικές παρενέργειες, όπως πχ. πόνοι, για να εμφανιστούν στο σώμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW