Το 2017 συμπλήρωσε 30 χρόνια ζωής. Οι «γονείς» του μπορούν να εντοπιστούν στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Εννέα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες και 4.000 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του και τουλάχιστον 1 εκατ. παιδιά στην ΕΕ μπορούν να θεωρηθούν ως «άμεσοι απόγονοί του».

Ο λόγος για το Erasmus. Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987 και σήμερα «ευθύνεται» όχι απλώς για τη γέννηση 1 εκατ. παιδιών, την πρώτη 100% γενιά Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και για μια σειρά πολιτικών προσώπων που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή σκηνή. Από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, η «γενιά του Erasmus» ορίζει το μέλλον της ΕΕ.

Χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το εκτελεστικό της όργανο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για να εγκριθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Ήτοι, ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Το Erasmus+, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη, είναι ένα από τους «νικητές» αυτών των διαπραγματεύσεων

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2021-2027 για το πρόγραμμα κινητικότητας θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 70% σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔΠ.

Το πρόγραμμα Erasmus δημιουργήθηκε το 1987, για να συμβάλει στην εκπαίδευση Ευρωπαίων πολιτών σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, θεωρείται η κορυφαία ευρωπαϊκή επιτυχία μετά την Συνθήκη Σένγκεν. Μέσα σε 33 χρόνια έχει ωφελήσει σχεδόν 10 εκατ.Ευρωπαίους πολίτες και σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τα «ζευγάρια Erasmus», ήτοι Ευρωπαίοι πολίτες που γνωρίστηκαν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και…. ερωτεύτηκαν, έχουν «προσφέρει» περισσότερους από 1 εκατ.νέους Ευρωπαίους πολίτες.

Η Γαλλία είναι παραδοσιακά η χώρα όπου οι περισσότεροι φοιτητές από την ΕΕ έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν «άλλους ουρανούς», μπροστά από τη Γερμανία και την Ισπανία. Η Ελλάδα αποτελεί έναν προορισμό για τους Ευρωπαίους φοιτητές που τα τελευταία χρόνια καταγράφει διαρκώς αύξηση. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ, επέλεξε να κάνει χρήση του προγράμματος Erasmus σπουδάζοντας στην Θεσσαλονίκη.

Βάσει του νέου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, το Erasmus+ θα αναπτύξει νέες μορφές και, κυρίως, πιο ευέλικτες, ώστε η πρόσβαση στο πρόγραμμα να διευκολυνθεί για μικρότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά ιδίως για την ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία, τα οποία θα επωφεληθούν από αυξημένες επιχορηγήσεις. Οι Βρυξέλλες υπόσχονται και προωθούν ένα Erasmus που είναι «πιο περιεκτικό, πιο προσβάσιμο, πιο δίκαιο».

Παρόλο που το πρόγραμμα Erasmus έχει παρουσιαστεί κυρίως μέσω του κινηματογράφου ως μια ανέμελη περίοδος των φοιτητικών χρόνων, στην ουσία πρόκειται για ένα εξαιρετικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Το 1/3 από αυτούς βρήκε άμεσα εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ το 96% των συμμετεχόντων τελειοποίησε μια δεύτερη γλώσσα.

Διαβάστε ακόμη

Intracom: Στα 9,6 εκατ. τα EBITDA στο εννεάμηνο του 2020

Trastor: Απέκτησε και τον 2ο όροφο στο κτίριο της Φιλελλήνων και ‘Οθωνος

Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων: Για πρώτη φορά Έλληνας σε σημαντική θέση