Η ιταλική κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδια δαπανών «σημαντικά» προκειμένου να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τις 12.000.

Η Ιταλία έχει δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα στην Ευρώπη. Ο αριθμός των συνολικών μολύνσεων έχει φτάσει τις 105.792 με τους νεκρούς στους 12.428, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins.

Η χώρα είναι σε lockdown από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει σταματήσει.

Η Ιταλία αποφάσισε μέτρα στήριξης ύψους 25 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ Roberto Gualtieri, ανέφερε στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης που θα είναι «σημαντικά ευρύτερα» από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Στόχος, σύμφωνα με τον Gualtieri, είναι να δοθεί στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο κρατά η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση δαπανών βάζει σε δοκιμασία το ήδη υψηλότατο χρέος της Ρώμης που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά της Ελλάδας, η οποία μπήκε σε τρία προγράμματα διάσωσης την τελευταία δεκαετία.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Ιταλία ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη, μέσω της έκδοσης κορωνο-ομολόγου στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά το Βερολίνο.

Όπως επισήμανε ο CEO του φόρουμ Αμπροσέτι, Valerio De Molli, «αν το ιταλικό σύστημα καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Γερμανία», άρα η πόρτα εξόδου από την κρίση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.